Fragment

Peter Eötvös, toonbeeld voor de jonge generatie, overleden.

  1. Fragmentenchevron right
  2. Peter Eötvös, toonbeeld voor de jonge generatie, overleden.

Vandaag werd bekend dat de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös (1944-2024), na een lang ziekbed in zijn woonplaats Budapest is overleden. Hij was 80 jaar oud.

Peter Eötvös werd beschouwd als één van de vooraanstaande en meest invloedrijke musici van onze tijd. Hij was veelgevraagd als gastdirigent bij belangrijke orkesten en operagezelschappen, maar vervulde door de jaren heen ook diverse vaste dirigentschappen, zoals bij het Radio Kamer Orkest.

Op uitnodiging van Pierre Boulez dirigeerde Eötvös het eerste concert van het elektronische muziekinstituut IRCAM in Parijs, waarna hij tot 1991 artistiek leider van het Ensemble intercontemporain was.

Peter Eötvös componeerde opera’s, kamermuziek, soloconcerten en vele andere werken, veelal voor bekende musici van over de hele wereld, en won talloze compositieprijzen.

Onder zijn recente werken zijn de opera Senza sangue, het slagwerkconcert Speaking Drums en het oratorium Halleluja, dat voor het eerst werd uitgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele 2016.

Hij richtte in 1991 het International Eötvös Institute en in 2004 de Eötvös Contemporary Music Foundation op voor de begeleiding van jonge componisten en dirigenten, en geeft geregeld masterclasses en colleges.

Sinds 1997 dirigeerde Peter Eötvös in ons land meerdere keren het Koninklijk Concertgebouworkest, waarbij regelmatig opdrachtwerken van het orkest op het programma stonden, zoals zijn eigen CAP-KO en composities van Peter-Jan Wagemans en Tristan Murail. De laatste keer was in oktober 2017 met onder meer de wereldpremière van zijn Multiversum voor orkest, orgel en hammondorgel.

Zijn laatste grote werk, de opera Valuska, ging 2 december jongstleden in première in Budapest.

In 2021 was Eötvös onderwerp van een aflevering van de NTR-podcast Sterren van de ZaterdagMatinee. Luister deze aflevering hier terug.