Fragment

Live @ De Klassieken: Kalm met Klassiek met Matangi

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Kalm met Klassiek met Matangi

Op 16 februari aanstaande is het Matangi Quartet te gast in De Klassieken. Matangi vervolgt vanaf 9 februari de Canto Ostinato Strings Attached tour langs een aantal Nederlandse concertzalen. De Nederlandse componist Simeon ten Holt gaf vlak voor zijn sterven akkoord aan Matangi voor de bewerking van de Canto Ostinato voor strijkers. Het is 100 jaar geleden dat deze Bergense componist (overleden in 2012) werd geboren.

De oorspronkelijke Canto Ostinato Strings Attached tour werd in 2021 onderbroken door corona. Simeon ten Holt was niet altijd gelukkig met de vele niet-piano bewerkingen van de Canto Ostinato, maar hij gaf Matangi toestemming een arrangement te maken voor hun bezetting: strijkkwartet. In Canto Ostinato Strings Attached werkt Matangi samen met kunstenaar Gerard de Bruyne die tijdens de concerten op de muziek van Ten Holt live tekent aan een audiovisueel kunstwerk. 

Kalm met Klassiek
Canto Ostinato van Simeon ten Holt komt ook vaak voor in de podcast Kalm met Klassiek. Deze muziek is uitermate geschikt om bij te ontspannen. Daarom zal in de uitzending van De Klassieken op 16 februari een live Kalm met Klassiek sessie plaatsvinden. Kun je dus wel een moment ontspanning gebruiken? Luister dan mee op 16 februari tussen 11 & 12 uur via npoklassiek.nl/live.  

Kalm met Klassiek BUTTON

Over Matangi
Het Haagse Matangi is in vierentwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. Wat de musici bindt, is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid naar andere muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire en naar onverwachte samenwerkingen. Acteur/rocker Jim de Groot, die eerder de real-life soap ‘100 jaar samen’ over Matangi maakte, gaat vanaf januari 2023 de Matangi’s weer volgen in opmaat naar hun 25 jaar jubileum in 2024.
Het kwartet bracht in de afgelopen jaren ook een serie succesvolle CD’s uit. Hun album Outcastuit 2022, een ode aan drie muzikale dwarsliggers zoals Valentin Silvestrov, is genomineerd voor de prestigieuze International Classical Music Awards 2023 (ICMA).
Naast de programma’s en tournees rondom het werk van Simeon ten Holt is het kwartet in 2023 o.a. te zien in Stop de Tijd met o.a. Martin Fondse en Vrouwkje Tuinman en Romance met Nikola Meeuwsen. Op 11 en 12 maart presenteert Matangi haar eigen (Un)Heard Festival in Korzo Den Haag waar de Nieuw-Zeelandse componist John Psathas centraal staat. 

Ga voor meer informatie naar www.matangi.nl