Fragment

Hommage aan Astor Piazzolla

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hommage aan Astor Piazzolla

Op 11 maart was het 100 jaar geleden dat componist en bandeonist Astor Piazzolla werd geboren. Een bont gezelschap van musici zet hem in dit Avondconcert in het zonnetje en spelen zijn mooiste tango's.

Astor Piazzolla werd geboren in Mar del Plata in Argentinië als enig kind van Italiaanse immigranten. Op zijn 8e kreeg hij zijn eerste bandoneon. Piazzolla zocht naarstig naar zijn eigen stijl, speelde in tango-orkesten, luisterde jazz en schreef filmmuziek. Hij stopte zelfs bijna helemaal met tango om zich als klassiek componist te profileren. Hij studeerde onder meer bij mensen als Alberto Ginastera en Nadia Boulanger om zich als klassiek componist te ontwikkelen. Die laatste adviseerde hem om de ware Piazzolla nooit te vergeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij volgde haar raad op en keerde terug naar de tango en de bandoneon. Vanaf dat moment begon hij muziekstijlen te combineren en week hij af van de traditionele tango. Het leverde hem veel kritiek op, maar hij werd ook wereldberoemd. Hij schreef meer dan duizend werken en hij beïnvloedde vele musici, zoals violist Gidon Kremer, cellist Yo-Yo Ma, het Kronos Kwartet, pianist Emanuel Ax en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Vermaarde bandoneonist Marcelo Nisinman groeide op in Buenos Aires en begon zijn bandoneonstudie op zesjarige leeftijd. Zijn eerste kennismaking met de grote Astor Piazzolla was toen deze met zijn kwintet in het appartement van Marcelo’s ouders in het hart van Buenos Aires repeteerde. Er groeide een sterke band tussen Marcelo en Piazzolla. Marcelo is een van de belangrijkste bandoneon grootmeesters van dit moment, veelgevraagd als solist bij orkesten over heel de wereld.

Hij is daarnaast ook een zeer gerespecteerd componist die op unieke wijze tango combineert met elementen van 20e eeuwse klassieke muziek. Met Zoran, Alberto, Natacha en Daniel vormt hij het ensemble ChamberJam met wie hij drie CD’s opnam. Marcelo’s Daniel’s Tango, opgedragen aan Daniel Rowland ging tijdens het Stift Festival 2015 in première.

Programma

Marcelo Nisinman (bandoneon)
Daniel Rowland (viool)
Alberto Mesirca (elektrische gitaar)
Natacha Kudritskaya (piano)
Maja Bogdanovic (cello)
Zoran Markovic (contrabas)
Dana Zemtsov, (altviool)
Anna Fedorova,( piano)
Nicholas Schwartz (contrabas)
Floor Le Coultre (viool)
Tim Brackman, (viool)

M. Nisinman - Hombre Tango
M. Nisinman - Pourquoi tu te lèves
A. Piazzolla - Milonga en re
A. Piazzolla / arr. M. Nisinman - Le grand Tango

M. Nisinman - Daniel's Tango
A. Piazzolla - Romance del diablo
A. Piazzolla - Escualo
A. Piazzolla / M. Nisinman - C'est fini
A. Piazzolla / arr. M. Nisinman - Oblivion

M. Nisinman - Death’s Nightmares
M. Nisinman - The drunken pianist
A. Piazzolla / arr. Nisinman - Invierno porteno
A. Piazzolla / arr. Nisinman - Adios nonino
A. Piazzolla / M. Nisinman - Violentango

Opname 29 maart 2021, Studio 150/Bethlehemkerk, Amsterdam