STER Advertentie

Dirigent Antony Hermus vertelde in Vrije Geluiden op 12 januari over componist Erich Wolfgang Korngold en diens opera Die tote Stadt (op tournee door de Nederlandse Reisopera vanaf 16 februari). De beroemdste aria uit Die tote Stadt is 'Gl├╝ck das mir verblieb', beter bekend als Marietta's Lied. In de opera is het een duet, maar in concertvorm wordt de aria ook vaak door alleen sopraan (of zelfs alleen bariton) gezongen.

Korngold is beroemd geworden als componist van filmmuziek, maar Die tote Stadt - voor het eerst uitgevoerd in 1920, toen Korngold 23 was! - was een 'gewone' opera.

Toch is Marietta's Lied uiteindelijk wel in een aantal films terechtgekomen:    
- La Paloma (1974, Daniel Schmid)
- Aria (1987, Bruce Beresford)
- Slaves of New York (1989, James Ivory)
- The Big Lebowski (1998, Joel en Ethan Coen)
- A Late Quartet (2012, Yaron Zilberman)A Late Quartet is trouwens het aangrijpende verhaal over een beroemd strijkkwartet, en hun onderlinge verhoudingen, de herinneringen en gebeurtenissen in het verleden, en het onzekere lot van de cellist, die aan de ziekte van Parkinson blijkt te lijden. De aria wordt gezongen door Anne Sofie von Otter, die de rol heeft van de overleden echtgenote van de cellist (een rol van Christopher Walken).

 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MIS NIETS

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!

 

E-mailadres:    

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan