Concert

Concert voor slagwerk en orkest, nr.2 ; Sel.

  1. Concertenchevron right
  2. Concert voor slagwerk en orkest, nr.2 ; Sel.

Hoewel de Britse dirigent Jeffrey Tate (1943-2017) als kind blijk gaf van talent voor pianospelen, was hij uiteindelijk een muzikale laatbloeier. Eerst studeerde hij medicijnen aan de Universiteit van Cambridge en werd in 1969 dokter. Nadat hij assistent-dirigent was geweest bij grote dirigenten als Herbert von Karajan, Pierre Boulez en Georg Solti, maakte hij pas in 1979 zijn debuut als professionele dirigent.

In de jaren ’80 dirigeerde Tate het Rotterdams Philharmonisch Orkest twee keer. De indruk die hij maakte was zodanig, dat hij tot chef-dirigent werd benoemd met ingang van 1991. Toch stopte hij in 1995 als chef-dirigent. ‘Het orkest streeft naar de internationale erkenning die het verdient, maar ik heb die brandende ambitie niet,’ legde Tate uit. ‘Misschien dat ik daarom niet de juiste persoon ben om dit orkest naar het sterrendom te brengen.’ Zijn programmakeuze was soms gedurfd, maar omvatte ook geliefde orkestwerken zoals de symfonieën van Bruckner.

Dit concert van 5 november 1991 komt uit zijn beginperiode bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn overlijden op 2 juni 2017 was Tate chef-dirigent van het Hamburg Symphony Orchestra.

Concert voor slagwerk en orkest, nr.2 ; Sel.

Opnamedatum

vrijdag 07 november 2014

Omroep

AVRO

Componisten

James MacMillan

Uitvoerenden

Colin Currie (slagwerk), James Gaffigan (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Moderne muziek

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie