Concert

Ignace Lilien: Voyage a printemps

foto: Daiga Ellaby
  1. Concertenchevron right
  2. Ignace Lilien: Voyage a printemps

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw of voor het eerst opgenomen door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #13 : Voyage a printemps van Ignace Lilien.

Ignace Lilien (1897-1964) was een productief Joods componist, die zich als Oost-Europeaan in Nederland vestigde. Het blaaskwintet is een bewerking van het gelijknamige orkestwerk en werd onder meer gespeeld door het destijds befaamde Haagsch Blaaskwintet.

Dubbele loopbaan
Naast zijn loopbaan als scheikundig ingenieur is Ignace Lilien (1897-1964) actief als componist en pianist. Zijn wieg staat in Lemberg (het huidige Poolse Lwów), maar het lot bracht hem naar Nederland. In 1914 maakt Lilien een fietstocht naar Nederland, maar als dan de Eerste Wereldoorlog uitbreekt kan hij niet meer terug en besluit hier te blijven. Hij studeert chemie aan de Technische Universiteit Delft. Op zijn vele reizen als ingenieur raakt hij onder de indruk van exotische landen hetgeen van invloed is op zijn muziek. Ondanks de dubbele loopbaan bouwt Ignace Lilien een omvangrijk en persoonlijk oeuvre dat ook buiten Nederland regelmatig wordt uitgevoerd. Zijn liederen, zoals Veronica (1920), Quatre chansons des mendiants (1923) en Mietskaserne (1932) zijn van een expressionistische bewogenheid. Veel succes heeft Lilien met zijn schoolcantate A negro girl goes to school (1958) waarin het rassenprobleem op humanistische wijze behandeld wordt.

Blaaskwintet ‘Voyage aux Printemps’, gevonden in de collectie muziekschatten
Het blaaskwintet uit 1950 is uitgegeven door Donemus en opgedragen aan het destijds fameuze Haagsch Blaaskwintet, die het enkele keren hebben uitgevoerd. Van het werk bestaat ook een eerdere versie voor kamerorkest. Het is uitgegeven in het handschrift van de componist en is waarschijnlijk destijds door de omroepbibliotheek aangeschaft, maar geen enkele opname bewijst dat het op de radio heeft geklonken. Er bestaat -behalve deze nieuwe opname- sowieso geen enkele opname van. Lilien slaagt erin met deze dansante blaasmuziek alle vijf de instrumenten op een virtuoze manier voor het voetlicht te brengen.

Ignace Lilien
Blaaskwintet Voyage aux Printemps
1. Allegro con brio
2. Romance (vanwege onduidelijkheden in de partituur zijn de variaties niet opgenomen)
3. Rondo Finale

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

maandag 12 april 2021

Omroep

NTR

Componisten

Ignace Lilien

Uitvoerenden

Ingrid Geerlings (fluit), Hans Wolters (hobo), Frank van de Brink (klarinet), Hajime Konoe (fagot), Nuffelen, Annelies van (hoorn)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Podcast Hilversumse Muziekschatten
Na ontdekkingen van de series met hoorspelmuziek en speciaal voor de omroep gecomponeerde muziek, nu de tweede uit een serie van 4 werken die op onverklaarbare wijze in de 100-jarige bladmuziekcollectie Muziekschatten terecht is gekomen en waarvan geen enkele opname meer bestaat.

Klik hieronder op de podcastlink 'Het Verhaal' en beluister bijbehorende aflevering #13.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie