Concert

Wereldpremière van de Eerste van Roukens

  1. Concertenchevron right
  2. Wereldpremière van de Eerste van Roukens

Naast de wereldpremière van Joey Roukens klinkt het Pianoconcert van Mason Bates, met pianovirtuoos Daniil Trifonov, en het Adagio for strings van Samuel Barber.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 15 oktober 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Samuel Barber, Joey Roukens, Mason Bates

Uitvoerenden

Daniil Trifonov (piano), André de Ridder (Dirigent)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Dit Amerikaans-Nederlandse programma opent met het beroemde Adagio van Samuel Barber, het meest gespeelde orkeststuk van Amerikaanse bodem. Dan treedt een bejubelde pianovirtuoos aan, de Rus Daniil Trifonov, voor de Nederlandse première van het Pianoconcert van de Amerikaanse componist Mason Bates. Die won onlangs een Grammy voor zijn opera The (R)evolution of Steve Jobs. Ten slotte de wereldpremière van de Eerste symfonie van Joey Roukens, in het AVROTROS Vrijdagconcert inmiddels een vertrouwde componist die musici en publiek van deze serie al vaker heeft verrast met uiterst energieke orkestwerken.

Een ‘stunning, staggering and stupenous’ pianoconcert

Mason Bates, Grammy-winnend Amerikaans componist, dj en dance-producer kreeg van niemand minder dan een van de beste pianisten van dit tijdperk, Daniil Trifonov, het verzoek een pianoconcert voor hem te componeren. Het werd een volbloed, driedelig, concert voor piano en groot orkest, en ging een paar maanden geleden in première met het Philadelphia Orchestra. ‘Stunning. Staggering. Stupendous’, schreef de pers, waarna het werk samen met Trifonov aan zijn wereldreis begon. Alsof dat niet genoeg is, volgt ook nog de wereldpremière van misschien wel de meest getalenteerde en creatieve componist van eigen bodem: Joey Roukens.

Bron: tivolivredenburg.nl

Ster advertentie
Ster advertentie