Concert

Muziek uit Oosterse sferen

  1. Concertenchevron right
  2. Muziek uit Oosterse sferen

NTR ZaterdagMatinee 7 november 2020

Een schitterende orkestdans tussen Oost en West. Dat is het prikkelende programma onder leiding van voormalig chef-dirigent Markus Stenz.

Vervlechting van tradities
Bij dit concert wordt een nieuwe compositie van de Chinees Huang Ruo (foto) geplaatst naast werk van de in Berlijn wonende Koreaanse componiste Unsuk Chin, haar destijds ook naar Berlijn uitgeweken landgenoot Isang Yun. Huang en Chin verenigen in hun werk elementen uit de oosterse en westerse traditie. In die zin gaan zij voort op de weg die de in 1995 overleden Yun insloeg. Hij was de eerste grote componist uit het Oosten die zijn eigen achtergrond wist te combineren met de verworvenheden van de westerse avant-garde.

Huang Ruo en Unsuk Chin
Huang Ruo werd geboren in 1976, het laatste jaar van hardvochtige Chinese Culturele Revolutie. Hij kon daardoor niet alleen kennismaken met de Chinese traditionele muziek, maar met alles van Bach en Stravinsky tot jazz, rock en heavy metal. Unsuk Chin is sinds haar vierde gefascineerd door de piano. Pianomuziek van Scarlatti tot nu inspireerde haar tot een beweeglijk, onvervalst eigen, soms spectaculair virtuoos Pianoconcert, met een prachtig geschakeerd langzaam deel.

bron: radiofilharmonischorkest.nl
foto credit: Wenjun Miakoda Liang

Muziek uit Oosterse sferen

Opnamedatum

zaterdag 07 november 2020

Omroep

NTR

Componisten

Unsuk Chin, Huang Ruo

Uitvoerenden

Tamara Stefanovich (piano), Markus Stenz (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie