Concert

De power van Sjostakovitsj

foto: Marc Wielaert
  1. Concertenchevron right
  2. De power van Sjostakovitsj

Het Residentie Orkest speelt de broeierige Tiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj onder leiding van Daniel Raiskin. Daarnaast spelen fagottisten Dorian Cooke en Bram van Sambeek in het Dubbelconcert van de Finse componist Kalevi Aho.

Residentie Orkest met muziek uit de twintigste eeuw

Opnamedatum

vrijdag 10 februari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, James MacMillan, Kalevi Aho

Uitvoerenden

Daniel Raiskin (Dirigent), Dorian Cooke (fagot), Bram van Sambeek (fagot)

Ensembles

Residentie Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Amare, Den Haag

Op het programma van het Residentie Orkest staat de Tiende symfonie van de Russische gigant Dimitri Sjostakovitsj. Dit broeierige stuk, vol angst, geweld en ijzingwekkend strijkerswerk is gebaseerd op Stalins bewind van terreur, waaronder de componist zelf verbannen werd. De stoomwals van het fortissimo en het uitbundige, dansrijke einde zijn met terugkerend dirigent Daniel Raiskin in meer dan bekwame handen.

Twee fagotten

Voordat Raiskin de concertzaal tot een kookpunt brengt, voert het Residentie Orkest meer onbekend werk uit. Het eigentijds spirituele Larghetto van de Schotse componist James Macmillan, gebaseerd op psalm 51, overstijgt misère en werkt groots toe naar een hoopvolle toekomst. Daarop volgt de Nederlandse première van Dubbelconcert, een werk van de Finse componist Kalevi Aho. Hierbij voeren vooraanstaande solisten Bram van Sambeek en onze eigen Dorian Cooke de boventoon op de fagot.

Bron: Residentie Orkest

Ster advertentie
Ster advertentie