Concert

Iván Fischer en het Concertgebouworkest in Mahlers Symfonie nr.7

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Iván Fischer en het Concertgebouworkest in Mahlers Symfonie nr.7

Iván Fischer leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in Mahlers Zevende symfonie. Na vier contrastrijke delen vol nachtelijke visioenen ontketent Mahler met veel koperblazers en slagwerk een grandioos vuurwerk in de triomfantelijke finale.

Iván Fischer en het Concertgebouworkest in Mahlers Symfonie nr.7

Opnamedatum

donderdag 24 augustus 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Gustav Mahler, Jörg Widmann

Uitvoerenden

Michael Nagy (bariton), Iván Fischer (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

De Zevende symfonie van Mahler

‘Ik heb het gevoel dat ik in Amsterdam een tweede muzikaal vaderland heb gevonden’ schreef Gustav Mahler ooit aan zijn vriend Willem Mengelberg, de vermaarde chef-dirigent van het Concertgebouworkest die het Amsterdamse publiek kennis liet maken met Mahler en zijn symfonieën. Het zou Alma Mahler ertoe bewegen om de kolossale partituur van de Zevende symfonie cadeau te doen aan het Concertgebouworkest, na het overlijden van haar (ex)echtgenoot in 1911. De symfonie bestaat uit vijf contrastrijke delen vol nachtelijke visioenen en eindigt met een triomfantelijke finale met veel koperblazers en slagwerk.

Iván Fischer en het Koninklijk Concertgebouworkest

De eminente Hongaarse dirigent Iván Fischer is al sinds 1987 vrijwel jaarlijks te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanwege zijn belangrijke artistieke bijdragen benoemde het orkest hem in 2020 tot honorair gastdirigent. Fischer was het afgelopen seizoen meerdere keren te gast, onder andere met het bijzondere project ‘Inside Out – de 17 componisten van de zaalbalkons’, maar ook met Mahlers Eerste symfonie. ‘Als Iván Fischer Mahler dirigeert, gebeurt er altijd iets bijzonders’, aldus de NRC. ‘Ook nu zorgde hij bij diens Eerste symfonie voor een waterval aan muzikale openbarinkjes.’

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie