Concert

The disintegration loops

foto: Stadsarchief Amsterdam, beeldbank. Euterpestraat 1928. PRKBB00112000002
  1. Concertenchevron right
  2. The disintegration loops

Associate artist ANOHNI woonde in de jaren zeventig als kind een jaar in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam. Ze was zich toen niet bewust van de duistere WOII-geschiedenis van die plek en initieert er nu (in de openlucht) een ceremonieel project dat ingaat op de diverse herinneringen van de straat. Centraal staat een orkestrale uitvoering van William Basinski's contemplatieve meesterwerk The disintegration loops. Daarnaast zijn er optredens van twee schoolkoren en verschillende sprekers die hun persoonlijke verhaal vertellen.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 16 juni 2023

Omroep

NTR

Componisten

William Basinski

Uitvoerenden

Maxim Moston (Arrangeur), Manoj Kamps (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

MCO, Hilversum

De Euterpestraat, een gemengde en levendige gemeenschap met veel Joodse inwoners, veranderde in 1942 ingrijpend toen de nazi's hun SD-inlichtingenhoofdkwartier vestigden in het gebouw waar nu het Gerrit van der Veen College is gevestigd. Aan de overkant van de straat organiseerde de Zentralstelle für jüdische Auswanderung de deportatie van tienduizenden joden in het gebouw waar nu het St. Ignatiusgymnasium zit. Anne Frank en haar familie behoorden tot degenen die daar werden opgesloten voordat ze naar concentratiekampen werden gestuurd. Na de oorlog haastten de Amsterdamse autoriteiten zich om de smet van angst op de buurt te verzachten door de naam van de straat te veranderen ter ere van de Nederlandse verzetsstrijder Gerrit van der Veen.

ANOHNI en ambientcomponist William Basinski werken al sinds hun eerste ontmoeting in New York begin jaren negentig samen. William Basinski's The disintegration loops is cultureel verbonden geraakt met de herdenking van 9/11. Met een orkestpartituur van Maxim Moston heeft ANOHNI de componist uitgenodigd om een unieke enscenering van dit werk te presenteren, als een gebed voor de lokale levens en herinneringen aan degenen die door de Holocaust en door de geallieerde bombardementen op de Euterpestraat zijn weggevaagd. Het programma wordt ook aangeboden als een venster om na te denken over de aard van de rust en vrede waarin ANOHNI dertig jaar later als 7-jarige kon spelen in de Gerrit van der Veenstraat.


Bron: Holland Festival

Ster advertentie
Ster advertentie