Concert

Het Groot Omroepkoor zingt Mozarts stralende Krönungsmesse

foto: Paolo Ferla/GOK
  1. Concertenchevron right
  2. Het Groot Omroepkoor zingt Mozarts stralende Krönungsmesse

Het Groot Omroepkoor brengt samen met chef-dirigent Benjamin Goodson en het Radio Filharmonisch Orkest Mozarts feestelijke Krönungsmesse, gecombineerd met romantische koorwerken van Brahms en Vaughan Williams.

Het Groot Omroepkoor zingt Mozarts stralende Krönungsmesse

Opnamedatum

zondag 02 juli 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Ralph Vaughan Williams

Uitvoerenden

Roderick Williams (bariton), Sarah Brady (sopraan), Olivia Vermeulen (mezzosopraan), David Fischer (tenor), Benjamin Goodson (Dirigent)

Ensembles

Groot omroepkoor; Radio Filharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Feestelijke en stralende Krönungsmesse van Mozart
Het Groot Omroepkoor heeft onder leiding van chef-dirigent Benjamin Goodson al vaker indruk gemaakt met meesterwerken van Mozart. Na het succes van Mozarts aangrijpende Requiem in juli 2022 kiest het koor deze zomer voor Mozarts stralende Krönungsmesse. Mozart vond het irritant dat zijn opdrachtgever, de aartsbisschop Hieronymus von Colloredo van Salzburg, een mis bestelde die ‘vooral niet te lang’ mocht worden, maar het resultaat is verbluffend. Deze mis voor vier solozangers, koor en orkest bestaat uit zes relatief korte delen en straalt van levendigheid.

Romantische koorwerken
Het Groot Omroepkoor onderscheidt zich van andere professionele koren in Nederland door ook veel grootschalige, romantische koorwerken uit te voeren, regelmatig samen met het Radio Filharmonisch Orkest. Dit keer zingt het koor het indrukwekkende Schicksalslied van Brahms, over het geluk van de goden en het lot van de mens. In de contrastrijke Five Mystical Songs van Vaughan Williams klinkt het koor extra weldadig in het laatste deel, vooral omdat het in de eerdere delen juist een bescheiden rol speelt tijdens de meditatieve solo’s voor bariton en orkest.

Bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie