Concert

Maya Fridman & Garth Knox Quartet op November Music

foto: Brendon Heinst
  1. Concertenchevron right
  2. Maya Fridman & Garth Knox Quartet op November Music

Spirituele werelden komen samen in Book of Angels. Artist-in-residence op November Music celliste Maya Fridman heeft al een tijdje een gedroomde samenwerking met altviolist/componist Garth Knox op het wensenlijstje staan. Garth Knox was ooit kernlid van het magnifieke Arditti Quartet, maar reist nu de wereldpodia af als gevierd solist. Componisten als Kaija Saariaho schreven solowerk voor Knox en hij excelleert ook op de viola d’amore en de Middeleeuwse fiddle. Als afsluiting van Fridmans November Music-residentie brengen Fridman en Knox een speciaal concert dat cirkelt rond de indrukwekkende cyclus Book of Angels van de New Yorkse muziekmagiër John Zorn, die tijdens het eerste weekend te gast is en erg uitkijkt naar deze samenwerking.

Maya Fridman & Garth Knox Quartet - Book of Angels

Opnamedatum

zondag 12 november 2023

Omroep

NTR

Componisten

John Zorn, Jacobus Thiele, Maya Fridman

Uitvoerenden

Garth Knox (Arrangeur), Maya Fridman (cello & zang), Soheil Shayesteh (kamancheh & live elektronica), Jacobus Thiele (percussie)

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

Willem Twee Toonzaal, Den Bosch

In het verleden heeft Garth Knox al regelmatig werk van Zorn uitgevoerd en gearrangeerd. In zijn Book of Angels (2005-2017) blikt Zorn met veel liefde terug op de Joodse muziekhistorie. Fridman en Knox plaatsen werken uit deze cyclus in een nieuw licht. Naast de delen die Zorn speciaal schreef voor Garth Knox, speelt het kwartet nog andere composities en improvisaties.

Daarbij worden ze bijgestaan door een uitgelezen, internationaal gezelschap. Soheil Shayesteh is een virtuoos op de kamenche (Perzisch strijkinstrument) en een groot kenner van de Arabische traditie. De schitterende kamenche-klank verrijkt hij met live-elektronica en visuals. Daarnaast voegt de Duitse slagwerker Jacobus Thiele zich bij het trio. Een ruimdenkende percussionist die verzot is op Afro-Cubaanse, Braziliaanse en Arabische muziekstijlen. Tezamen werpt het kwartet zich op Zorns engelen maar werken ze ook aan gloednieuw materiaal. Een wervelend antwoord op het Book of Angels met een demonisch randje. Of ‘onze eigen muzikale anti-angels’ zoals Maya Fridman het nieuwe werk treffend omschrijft.

De op de traditionele joodse cultuur gebaseerde stukken van Zorn, oude Midden-Oosterse melodieën, improvisaties en eigen composities van de vier topspelers, zorgen voor spannende cross-over muziek die de grenzen tussen stijlen en genres moeiteloos overbrugt.

Celliste Maya Fridman is dit jaar artist-in-residence tijdens November Music 2023. Haar veelzijdigheid en virtuositeit komt tot uiting in een aantal diverse concerten met onder meer violist Garth Knox, Maarten van Veen, LudoWic, Capella Brabant en Merel Vercammen. Ze wil zich tijdens November Music vooral profileren als maker.

Ster advertentie
Ster advertentie