Nicholas Angelich speelt op de Schubertiade

Avondconcert 17-06-2018

Muziek van het internationale concertpodium: een recital dat pianist Nicholas Angelich op 31 augustus 2017 gaf in de Santa Maria-kerk in het Spaanse dorpje Vilabertran. Nog geen duizend inwoners telt het dorpje Vilabertran in het uiterste Noordwesten van Spanje, maar sinds 1992 is er jaarlijks een Schubertiade, een zomers kamermuziekfestival. Op het programma staan Variaties voor piano Hob.XVII, nr.6 in f kl.t. van Haydn en de Waldsteinsonate van Beethoven.

Haydns Variaties

Wellicht werden de Variaties van Haydn in 1793 geschreven voor Barbara von Ployer, een leerling van Mozart. Maar ook lees je dat het een hommage was aan een vriendin van de componist, Marianne von Genzinger, die eerder dat jaar overleed.

Beethoven

Hoewel Beethoven zich met flair bewoog in een aristocratisch milieu was zijn houding ten opzichte van de hogere klassen heel ambivalent. In wezen had hij een republikeinse inslag en hoewel vrijwel al zijn mecenassen – te beginnen met graaf Waldstein in Bonn - tot de hogere adel behoorden, was hij daarvan niet onder de indruk. Hij eindigde zijn hechte vriendschap met de gulle prins Lichnowski in 1806 dan ook door te verklaren: 'Er waren talloze prinsen en er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn, doch, er is maar één Beethoven!' De Waldsteinsonate munt uit door een heroïsche toon, maar ook door een grote melodische rijkdom.

Nicholas Angelich speelt op de Schubertiade

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 17 juni 2018

Componisten:
Haydn, Joseph / Beethoven, Ludwig van / Chopin, Frédéric / Schumann, Robert

Uitvoerenden:
Angelich, Nicholas

Tijdperken:
Klassiek / Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Santa Maria kerk

Dit concert is nog 20 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement