Concert

Het Gouden Kalf

foto: Brendon Heinst
  1. Concertenchevron right
  2. Het Gouden Kalf

Wat goed is komt snel. Momenteel is Jan-Peter de Graaff een van de succesvolste, jonge Nederlandse toondichters. Zijn composities overtuigen door subtiel klankkleurenspel, ongedachte harmonieën en intense vertelkracht. Toegankelijke muziek vervuld van diepmenselijke dramatiek.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 16 september 2022

Omroep

NTR

Componisten

Michael Tippett, Jan-Peter de Graaff, Tunde Jegede

Uitvoerenden

Sekou Dioubate (kora), Jibbe Willems (Tekstschrijver), Dries Vanhegen (verteller), Hans Leenders (Dirigent)

Ensembles

Studium Chorale, philharmonie zuidnederland [leden van], philharmonie zuidnederland [leden van] & Studium Chorale

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Voor Musica Sacra verdiepten componist Jan-Peter de Graaff en librettist Jibbe Willems zich in de wereld van de Bijbelse Exodus. Als Mozes op de berg Sinaï is om de tien geboden van zijn god te ontvangen, zijn afwezigheid te lang duurt en de uitzichtloosheid van het lange verblijf in de woestijn de overhand neemt, komt het volk onder aanvoering van Aäron in opstand. Uit hun sieraden smelten de Israëlieten een gouden kalf, een beeld dat ze aanbidden als de god die hen uit Egypte heeft geleid. Ze vallen Mozes af en nemen het heft in eigen hand. Dit verhaal ligt aan de basis van een nieuw oratorium dat tijdens deze editie van Musica Sacra zijn première beleeft. Geïnspireerd op de epische uittocht van een volk op zoek naar een nieuwe toekomst, presenteren Jibbe Willems en Jan-Peter de Graaff een verhaal dat zich krachtig weerspiegelt in onze tijd.

Het oratorium wordt voorafgegaan door muziek van de Engelse componist Michael Tippett en van Tunde Jegede, een componist, cellist en kora-speler met Nigeriaanse roots.

Bron: musicasacra

Ster advertentie
Ster advertentie