Concert

Lewis en Canellakis: gevecht met de elementen

foto: Kaupo Kikkas
  1. Concertenchevron right
  2. Lewis en Canellakis: gevecht met de elementen

Radio Filharmonisch Orkest

Karina Canellakis dirigent

Paul Lewis piano

Larcher Derde symfonie 'A line above the sky' (opdrachtwerk Concertgebouw Fonds voor NTR ZaterdagMatinee en Radio Filharmonisch Orkest, Sym­ph­onieorchester Vorarlberg, Sveriges Radios Symfoni­ orkester, Filharmonie Brno, City of Birmingham Symphony Orchestra en Orquesta Sinfónica y León - Nederlandse première)
Brahms Eerste pianoconcert

Lewis en Canellakis: gevecht met de elementen

Chef-­dirigent Karina Canellakis gaat met Thomas Larcher hoog de bergen in. En pianist Paul Lewis en zij beklimmen de toppen van Brahms’ meesterlijke Eerste pianoconcert.

Brahms' vroege meesterwerk

Johannes Brahms heeft nooit een conservatorium bezocht – niet als leerling en niet als leraar. Hoe hij als componist te werk ging weten we niet, hij vernietigde zijn schetsen. Daardoor lijkt het alsof hij in zijn Eerste pianoconcert als uit het niets de top van zijn kunnen bereikte. Niets is minder waar. Vijf jaar werkte hij eraan, van zijn twintigste tot zijn vijfentwintigste. De première was een diepe teleurstelling. Aan een vriend schreef hij: “drie mensen klapten en de rest maakte sissende geluiden. Zelf vind ik dat niet erg, maar zoiets kun je je vrouw toch niet aandoen?” Dus verbrak hij zijn verloving.

Gevecht met de elementen

Tegenover Brahms’ gevecht met de noten staat bij Thomas Larcher de confrontatie met de natuur. Larcher woont in de Oostenrijkse Alpen en droeg zijn Derde symfonie op aan Tom Ballard, een befaamde alpinist die in 2019 verongelukte. Een van zijn legendarische beklimmingen noemde hij ‘A line above the sky’. Het inspireerde Larcher tot een tweedelig werk: het gevecht met de elementen wordt gevolgd door een Trauermusik.

Lewis en Canellakis: gevecht met de elementen

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 25 september 2021

Omroep

NTR

Componisten

Johannes Brahms, Thomas Larcher

Uitvoerenden

Karina Canellakis (Dirigent), Paul Lewis (piano)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie