Concert

Van Gilse & Schuberts 'Onvoltooide'

foto: David Künzler & Melchior Bürgi
  1. Concertenchevron right
  2. Van Gilse & Schuberts 'Onvoltooide'

In dit concert staat muziek van Jan van Gilse centraal, een van de belangrijkste Nederlandse componisten en dirigenten van na 1900. Musicoloog Eduard Reeser roemde zijn zo gewaardeerde "bezielde muzikaliteit en technisch meesterschap" en noemde hem een "geboren componist". Hier is zijn cantate Der Kreis des Lebens (1929) op tekst van Rainer Maria Rilke te horen, gecomponeerd in Berlijn. Daarnaast de voltooide schoonheid van Franz Schuberts Onvoltooide symfonie.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 20 januari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Jan van Gilse

Uitvoerenden

Elena Tsallagova (sopraan), Benjamin Bruns (tenor), James Gaffigan (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Klassiek, Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Schuberts beroemde ‘Onvoltooide’ symfonie

Schuberts Achtste symfonie is de geschiedenis ingegaan als de beroemdste ‘Onvoltooide’ symfonie. Het bedenken van redenen waarom de componist de symfonie niet voltooide, is een van de meest populaire ‘gezelschapsspelen’ onder musicologen. Schubert zou bang zijn geweest om vanaf het (niet bestaande of verloren gegane) derde deel te veel leentjebuur te gaan spelen bij de door hem aanbeden Beethoven. Of de ontbrekende delen zouden ontfutseld zijn door een jeugdvriend die ze vervolgens zou hebben verdonkeremaand. Of Schubert zelf zou de ontbrekende delen hebben laten slingeren.

Het maakt allemaal niet uit. De ‘Unvollendete’ die is overgeleverd, is alleen maar onvolledig op papier, volgens de klassieke regels ontbreken de twee laatste delen (scherzo en finale). Maar de muziek zelf is áf. Of, om een (onbewezen) stelling van wetenschapper Albert Einstein aan te voeren: met de overgeleverde twee delen is alles gezegd. Schubert zou hebben aangevoeld dat hij de grootsheid van de eerste twee delen niet meer zou kunnen evenaren. Muzikaal is daar veel voor te zeggen. Schuberts Achtste symfonie is een toonbeeld van lyrisch-romantische expressie: superieur van harmonisch evenwicht en meeslepend in haar melodische rijkdom.

Bron: tivolivredenburg.nl

Ster advertentie
Ster advertentie