Evenement

Leclair, de muzikale vredestichter

foto: NTR ZaterdagMatinee (c) Franck Juery
  1. Evenementenchevron right
  2. Leclair, de muzikale vredestichter

Le Concert de la Loge laat horen hoe Jean-Marie Leclair de Italiaanse en Franse stijl met elkaar verzoende. Het is genieten van het resultaat!

Le Concert de la Loge
Julien Chauvin barokviool en dirigent

Emőke Baráth sopraan
Tim Mead countertenor

Leclair suite en aria’s uit Scylla et Glaucus
Leclair Vioolconcert opus 7 nr. 5
Vivaldi Concert voor 2 hobo’s en strijkorkest, RV 535
Vivaldi Nisi Dominus, RV 608
Chédeville delen uit Les saisons amusantes
Vivaldi Concert voor viool, 2 hobo’s, 2 hoorns, fagot en strijkorkest, RV 569

Leclair, de muzikale vredestichter

Le Concert de la Loge laat horen hoe Jean-Marie Leclair de Italiaanse en Franse stijl met elkaar verzoende. Het is genieten van het resultaat!

Leclair: verfijning én expressie

De strijd die in het achttiende-eeuwse Parijs woedde tussen de aanhangers van de Italiaanse en de Franse stijl werd gestreden met scherpe pennen. De pro-Italiaanse filosoof Rousseau (zelf een Zwitser) concludeerde dat de Fransen eigenlijk geen muziek kónden hebben, en als ze dat al hadden: des te erger voor hen! De grote verzoening vond op het podium plaats. De meesterlijke violist en componist Jean-Marie Leclair, 325 jaar geleden in Lyon geboren maar ook een tijdje werkzaam in Turijn, bracht de Franse verfijning en de Italiaanse uitdrukkingskracht bij elkaar.

Vivaldi in Frankrijk

Le Concert de la Loge, vanaf de viool geleid door Julien Chauvin, brengt enkele van Leclairs vocale en instrumentale parels. Daarnaast muziek van Leclairs collega-violist en -componist Antonio Vivaldi, van wie onder andere het Nisi Dominus klinkt, met het ijzingwekkend mooie Cum dederit. Een andere bruggenbouwer was de componist Nicolas Chédeville, die de Vier jaargetijden van Vivaldi arrangeerde voor het instrument dat hij zelf zo virtuoos bespeelde: de musette, de in Frankrijk zeer geliefde draailier.

Datum:

zaterdag 17 september 2022 14:15 - zaterdag 17 september 2022 16:35

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie