Concert

Isabelle van Keulen en Hartmut Haenchen: Brahms & Strauss

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Isabelle van Keulen en Hartmut Haenchen: Brahms & Strauss

Twee Nederlandse grootheden op het podium met het Noord Nederlands Orkest. Hartmut Haenchen dirigeert twee symfonische gedichten van Strauss, Isabelle van Keulen speelt het geliefde Vioolconcert van Brahms.

Hartmut Haenchen en Isabelle van Keulen: Brahms & Strauss

Opnamedatum

vrijdag 17 november 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johannes Brahms, Richard Strauss

Uitvoerenden

Isabelle van Keulen (viool), Hartmut Haenchen (Dirigent)

Ensembles

Noord Nederlands Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Isabelle van Keulen met het Vioolconcert van Brahms

Isabelle van Keulen, al jarenlang een van Nederlands meest gerenommeerde violisten en bij het grote publiek bekend als jurylid van Maestro, speelt het Vioolconcert van Brahms. De Poolse virtuoos Wieniawski vond het onspeelbaar en dirigent Hans von Bülow meende dat het tegen, in plaats van voor de viool geschreven was. Gelukkig is het Vioolconcert vanaf de première een ware publiekslieveling. Die liefde koestert ook Isabelle van Keulen voor dit werk. Nog maar 21 jaar oud speelde ze het onder dirigent Collin Davis. ‘Je moet niet steeds studeren, wat je al kan,’ vertrouwde hij haar toen al toe tijdens de repetitie. Hoe schitterend ze het kan, bewijzen de talloze uitvoeringen die ze van deze compositie heeft gegeven.

Haenchen dirigeert Richard Strauss

Furore maakte Hartmut Haenchen in Nederland als muzikaal leider van De Nationale Opera in Amsterdam. In 2006 tot Nederlander genaturaliseerd, is hij ons land tot op de dag van vandaag trouw gebleven en heeft vrijwel alle orkesten die Nederland rijk is, gedirigeerd. Sinds 2022 is hij eerste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest. Hij dirigeert dit orkest in twee werken van Richard Strauss, de absolute meesterverteller met muziek. In Till Eulenspiegels lustige Streiche portretteert hij de avontuurlijke kwajongensstreken van de held, die het met zijn leven moet bekopen. Minstens even aangrijpend is zijn Tod und Verklärung, waarin een stervende oude man zijn onvermijdelijke einde onder ogen moet zien.

‘Prelude’ is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert! Beluister hier de digitale inleiding door presentator Leonard Evers

Gastspreker: dirigent en trombonist Joost Geevers
Behind the scenes: eerste paukenist van het Radio Filharmonisch Orkest Paul Jussen

Prelude: Isabelle van Keulen en Hartmut Haenchen (17 november 2023) - AVROTROS Vrijdagconcert

Ster advertentie
Ster advertentie