Concert

Alba Rosa Viva! Festival 2022

foto: Alba Rosa Viëtor Festival
  1. Concertenchevron right
  2. Alba Rosa Viva! Festival 2022

Zes charismatische jonge topmusici vormen samen het ensemble voor de vierde editie van het Alba Rosa Viva! Festival. Die vond plaats in de vorm van een feestelijke concertavond, waarin ze muziekstukken van vrouwelijke componisten én de finale van een compositiewedstrijd lieten horen.

Alba Rosa Viëtor Festival 2022

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 18 februari 2022

Omroep

NTR

Componisten

Lili Boulanger, Hanna Kulenty, Calliope Tsoupaki, Alba Rosa Viëtor, Germán José Mercado, Giorgio Francesco Dalla Villa, Otto Wanke, Primo Ish-Hurwitz, Ursula Mamlok, Nicoline Soeter

Uitvoerenden

Barbara Kozelj (mezzosopraan), Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Anna Fedorova (piano), Laetitia Gerards (sopraan), Dana Zemtsov (altviool), Ella van Poucke (cello)

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Wereldvrouwen

Het Alba Rosa Viva! Festival in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ is gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten en vernoemd naar de Italiaanse Alba Rosa Viëtor (1889-1979). Deze componiste groeide uit tot kosmopolitisch kunstenaar, maar raakte na haar dood in vergetelheid – onterecht, bewijzen bijvoorbeeld haar geestige liederen. Zo zit het programma van dit festival vol spetterende en ontroerende, maar zelden gehoorde muziek: een klinkend pleidooi om voorbij de door mannen gedomineerde canon te kijken. Een traditiegetrouw en warm pleidooi van het Alba Rosa Viva! Festival dus voor vrouwelijke componisten, met schitterende werken van Hanna Kulenty, Calliope Tsoupaki, Lili Boulanger, Ursula Mamlok en natuurlijk van Alba Rosa Viëtor zelf.

Nieuwe grensverleggers: compositiewedstrijd

Tijdens de festivaleditie van 2022 staan niet alleen wereldvrouwen, maar ook nieuwe grensverleggers centraal. Het hart van deze avond is namelijk de finale van de Alba Rosa Viëtor Composition Competition, die jonge componisten stimuleert om nieuwe kamermuziek te schrijven. Eén van de vier finalisten is de Nederlander Primo Ish-Hurwitz met zijn kamermuziekwerk Listen. Gezamenlijk sluit het festivalensemble de avond af met de wereldpremière van Musing, dat Nicoline Soeter speciaal voor dit concert componeerde.

Charismatische topmusici

De zes musici van dit concert behoeven bijna geen nadere introductie meer. Mezzosopraan Barbara Kozelj, klarinettist Lars Wouter van den Oudenweijer, cellist Ella van Poucke, pianist Anna Fedorova, sopraan Laetitia Gerards en altviolist Dana Zemtsov zijn veel gehoorde en geprezen musici op de concertpodia in Nederland en daarbuiten. Op dit festival bundelen ze hun krachten in verschillende samenstellingen, om zo de brede mogelijkheden van kamermuziek te laten horen.

Bron: Alba Rosa Viëtor Foundation

Beluister dit concert in de uitzending van het Avondconcert

Avondconcert: Alba Rosa Viva! Festival

Ster advertentie
Ster advertentie