Naar homepage
Evenement

Muziek in duistere tijden

foto: Simon van Boxtel
  1. Evenementenchevron right
  2. Muziek in duistere tijden

Radio Filharmonisch Orkest

James Gaffigan dirigent

Hannes Minnaar piano

Sjostakovitsj Prelude en fuga opus 87 nr. 12 in gis
Ullmann Pianoconcert
Sjostakovitsj Negende symfonie

Muziek in duistere tijden

De effecten van oorlog en conflict in een notendop. Viktor Ullmanns Pianoconcert wacht nog steeds op herontdekking, en Sjostakovitsj schreef in 1945 een onverwacht humorvolle, kleine Negende symfonie.

Hannes Minnaar speelt Viktor Ullmann

Viktor Ullmann stond gedurende het interbellum in hoog aanzien. Hij verkeerde in de Weense kringen rond Schönberg, maar verdween naar de achtergrond vanwege zijn joodse wortels. Als ‘entartete’ componist vond hij in 1944, via Theresienstadt, in Auschwitz zijn einde. Hoewel de opera Der Kaiser von Atlantis, die in 1975 in Amsterdam zijn première beleefde, enige bekendheid geniet, is het grootste deel van zijn oeuvre nog nauwelijks ontgonnen. Hannes Minnaar breekt een lans voor het dynamische Pianoconcert uit 1939.

Lichtvoetigheid in duistere tijden

Zelfs in een concertprogramma dat nauw aansluit bij afschuwelijke tragediën van de twintigste eeuw is er volop ruimte voor schoonheid. In verband met de huidige conona-omstandigheden wordt vandaag niet de geplande, enorme Elfde symfonie van Sjostakovitsj gespeeld, maar de kleiner bezette Negende. Het is een onverwacht humorvol werk – in zijn geheel korter dan het openingsdeel van de Achtste – en betekende in 1945 een klap in het gezicht van Stalins apparatsjiki, die een grootse, juichende afsluiting van zijn ‘oorlogstrilogie’ verwacht hadden.

Datum:

zaterdag 22 januari 2022 14:15 - zaterdag 22 januari 2022 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie