Concert

Hawar Tawfiq – Bosch Requiem 2021

foto: November Music
  1. Concertenchevron right
  2. Hawar Tawfiq – Bosch Requiem 2021

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. Dit jaar wordt het requiem geschreven door de jonge Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Kate Moore, Calliope Tsoupaki en de Koreaans-Nederlandse Seung-Won Oh gingen hem voor.

Tijdens het coronatijdperk wordt iedereen nog eens met de wispelturige werkelijkheid geconfronteerd en met de eeuwige cyclus van leven en dood. Meer dan ooit is er behoefte aan een verzoenend, troostend antwoord. Gloedvolle muziek die hoop biedt en verbindt, zoals het nieuwe Bosch Requiem van Hawar Tawfiq. Met zijn Requiem des Fleurs et des Nuages voor bariton en symfonieorkest schildert Tawfiq een intieme lofzang aan het leven. Niet de angst voor de dood moet regeren, maar een wereld vol weelderige natuur en wolkenpartijen.

In de Koerdische en Nederlandse poëzie vond Tawfiq volop troostende woorden voor zijn requiem. Dichtregels van Bachtyar Ali, Hans Andreus en Anton van Wilderode waarin wijze, universele woorden over leven en dood aaneen worden geregen. Die spirituele diepte is sterk aanwezig in Hawar Tawfiq’s mystieke muziek.

Zijn werk werd al uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra en Het Gelders Orkest. Met philharnonie zuidnederland heeft Tawfiq in de loop der jaren een warme band opgebouwd. In 2019 voltooide hij het celloconcert Terramaan voor het orkest en cellist Mario Brunello. Twee jaar daarvoor ging zijn successtuk Unificazione in wereldpremière bij het orkest. Ook nu is philharmonie zuidnederland weer van de partij en wordt alles in goede banen geleid door dirigent Ed Spanjaard.

Solist is de Nederlandse bariton Thomas Oliemans die zijn zangkunsten al vertoonde op de podia van Teatro Real Madrid, Covent Garden Londen en Festival d’Aix-en-Provence. Naast Tawfiq’s nieuwe Bosch Requiem klinken geestverwante orkestwerken van Anthony Fiumara en festivalcomponist Kaija Saariaho.

Bron: www.novembermusic

Hawar Tawfiq – Bosch Requiem 2021

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 05 november 2021

Omroep

NTR

Componisten

Kaija Saariaho, Anthony Fiumara

Uitvoerenden

Ed Spanjaard (Dirigent)

Ensembles

Philharmonie Zuidnederland

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

Jeroen Bosch Art Centre, Den Bosch

Ster advertentie
Ster advertentie