Naar homepage
Evenement

Groot Omroepkoor in de Jacobikerk 2021

  1. Evenementenchevron right
  2. Groot Omroepkoor in de Jacobikerk 2021

De drie motetten die Anton Bruckner halverwege de negentiende eeuw schreef, ontroeren door de meest fantastische samenklanken, met aangrijpende dissonanten op precies de juiste momenten. Uit vrijwel dezelfde tijd stamt Die Seligpreisungen voor bariton, koor en orgel van de iets oudere Franz Liszt: een deel dat later belandde in het zelden gehoorde, tweeënhalf uur durende oratorium Christus. Velen, zelfs Liszts vrienden, lieten zich niet direct ‘begeistern’ door deze muziek, maar Arnold Schönberg, Anton Webern en Richard Strauss raakten begin twintigste eeuw enthousiast toen zij de schoonheid en de menselijkheid van Liszts muzikale verhaal herontdekten.

Opnieuw een wereldpremière!

Niet toevallig presenteren het Groot Omroepkoor en Peter Dijkstra ook twee nieuwere composities: gezangen van de in München werkzame componist Wolfram Buchenberg (*1962) en een wereldpremière van de intrigerende Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin (*1985), die in Den Haag studeerde bij Cornelis de Bondt en Diderik Wagenaar. Shalygin bleef in Nederland en schreef al verscheidene werken voor koor.

De Mis van Antonín Dvořák

Het meest omvangrijke werk op het programma is de Mis in D van Antonín Dvořák. De oorspronkelijke versie met vier solisten en orgel werd daadwerkelijk voor de kerk geschreven, maar pas in 1963 gepubliceerd. De Boheemse componist zag uit naar de première in 1887, noemde het werk een “lofzang aan de Hoogste, en ter ere van de kunst” en vervolgde: “Wees niet verbaasd dat ik zo vroom overkom, maar een kunstenaar die dat niet is, kan iets als dit nooit bereiken. Zie je dat niet ook bij lieden als Beethoven, Bach en Rafaël?” Er klinken soms onvermoed krachtige akkoorden in het Credo, dan weer prachtige meerstemmigheid. Maar deze Mis overtuigt juist ook door zijn ongekunsteldheid. Soms zijn de eenvoudigste noten het mooist.

Uitvoerenden:

Groot Omroepkoor
Peter Dijkstra (dirigent)
Leo van Doeselaar (orgel)

Solist Liszt:
Benjamin Russell (bariton)

Solisten Dvorák:

Varvara Tishina (sopraan)
Franske van der Wiel (alt)
Gerben Houba (tenor)
Lars Terray (bas)

Programma:

1. Bruckner - Ave Maria
2. Dvořák - Kyrie en Gloria
3. Buchenberg - uit Vier Geistliche Gesänge: Du bist der Herr, unser Gott
4. Shalygin - While combing your hair (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS)
5. Liszt - Die Seligpreisungen (uit Christus)
6. Dvořák - Credo
7. Bruckner Locus iste
8. Dvořák - Sanctus en Benedictus
9. Buchenberg - uit Vier Geistliche Gesänge: Ich bin das Brot des Lebens
10. Dvořák - Agnus Dei
11. Bruckner - Os Justi

De radio-uitzending staat gepland voor 8 oktober 2021 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur via onderstaande knop.

AVROTROS Vrijdagconcert

Datum:

vrijdag 08 oktober 2021 20:15 - vrijdag 08 oktober 2021 22:30

Ster advertentie
Ster advertentie