Componist

Thomas Newman

foto: ANP
 1. Componistenchevron right
 2. Thomas Newman

Wie is Thomas Newman?

Thomas Newman in een Amerikaanse filmcomponist. Hij maakte soundtracks voor de films The Shawshank Redemption, American Beauty, Skyfall en 1917.

Snelle weetjes:

 • Volledige naam: Thomas Montgomery Newman
 • Geboren: 20 oktober 1955, Los Angelos (VS)
 • Getrouwd: met Ann Marie Zirbes
 • Kinderen: Julia, Jack en Evan
 • Bekendste soundtracks: The Shawshank Redemption, American Beauty, The Green Mile, Finding Nemo, WALL-E, Skyfall, Spectre en 1917.
 • Interessant: komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader, broer, zus, oom en neven zijn allen (film-)componist geworden.

Thomas Newman is maar liefst acht keer genomineerd voor een Oscar, maar wist nog niet één van die gouden beeldjes in de wacht te slepen. Hij moet nog wel even doorgaan om zijn vaders prijzenkast te kunnen evenaren: Alfred Newman won maar liefst negen Oscars. Geen andere filmcomponist won ooit zoveel Academy Awards. Maar wat niet is, kan nog komen!

Filmmuziek met de paplepel ingegoten

Als je vader negen heeft gewonnen, dan kan het niet anders dan dat die muzikaliteit wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Dat blijkt bij de familie Newman inderdaad het geval te zijn. Alle kinderen van Alfred hebben al op jonge leeftijd muziekles gekregen en zijn vandaag de dag allemaal (film)componist.

Niet zijn vader, maar een oom, Lionel Newman, hielp Thomas eind jaren zeventig aan zijn eerste klus voor de televisieserie The Paper Chase. Sinds de jaren tachtig begon hij te werken voor de filmwereld. Eerst in samenwerking met familievriend en collega-filmcomponist John Williams, maar al snel mocht Newman complete scores componeren.

Thomas Newman en zijn gebruik van niet-Westerse instrumenten

De eerste filmscores van Newman bevatten vooral elektronische muziek. Hij maakt daarnaast ook graag gebruik van onconventionele en niet-Westerse instrumenten als een draailier, mandoline, tabla en xaphoon en combineert die dan met piano- en blaasmuziek. Zijn partituur voor de film American Beauty is een goed voorbeeld van deze combinatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ik haat het idee dat een orkest de enige 'echte' benadering van scoren is. Maar de critici begrijp ik wel, want met elektronica kun je makkelijke keuzes maken, maar hoewel synthesizers dingen zijn die je achter geluiden verbergt, kunnen ze ook op plekken worden geplaatst die je nooit zou verwachten. Ik heb altijd gewild dat deze grenzen fluïde waren.

Thomas Newman

Sinds The Rapture uit 1991 zijn Newmans composities steeds orkestraler geworden. Zijn muziek voor The Shawshank Redemption is een conventioneler voorbeeld uit zijn oeuvre. In 1917 hoor je een duidelijke samenspel van orkestwerk en elektronische muziek.

Presentator Aad van Nieuwkerk laat muziek horen uit de indrukwekkende oorlogsfilm '1917'. - Nieuwe Filmmuziek Op 4

Quote

Het componeren van filmmuziek kun je eigenlijk alleen beheersen door ervaring en veel falen op pragmatisch niveau. Als je een geweldig stuk schrijft en je regisseur heeft er een hekel aan, dan moet je gewoon iets anders proberen.

Thomas Newman

Wist je dat...

 • Thomas Newman meestal zelf het pianospel verzorgt in eigen filmcomposities?
 • hij groot fan is van de Amerikaanse filmcomponist Bernard Herrmann?
 • John Williams door de vader van Thomas, Alfred Newman, op sleeptouw werd genomen toen hij begon met filmcompositie? Williams deed hetzelfde bij Thomas toen hij aan het begin stond van zijn carrière.
 • Thomas Newman veelvuldig samenwerkt met de Britse filmregisseur Sam Mendes?
Ster advertentie
Ster advertentie