Meer NPO

De mooiste podcasts Klassieke Mysteries, Bach van de Dag & meer

Direct luisteren

STER Advertentie

Leonard Bernstein beleefde zijn debuut als dirigent toen hij in 1943 de plek op de bok invulde van de grieperige dirigent Bruno Walter. Zijn optreden met het New York Philharmonic vanuit Carnegie Hall, werd een sensatie in Amerika.

New York Philharmonic
Op dit succes kon hij aardig wat jaren voortbouwen. In 1957 ging een langgekoesterde wens in vervulling toen hij werd benoemd tot chef-dirigent van het New York Philharmonic. Met dit orkest nam hij onder meer alle symfonieën van Gustav Mahler op, wat leidde tot hernieuwde belangstelling voor deze componist in de Verenigde Staten. Hij zorgde verder voor eerste uitvoeringen van enkele symfonieën van Charles Ives. Bernstein dirigeerde regelmatig als gastdirigent bij de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Boston Symphony Orchestra.  

De Klassieken
In De Klassieken worden de spotlights op Bernstein de Maestro gericht. Elke dag laat Ab tussen 10 en 11 uur opnamen horen met Bernstein op de bok bij zijn favoriete orkesten: De Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de New York Philharmonic en het Israel Philharmonic Orchestra. Bernstein als dirigent, maar óók als pianosolist.

Natuurlijk is er in de rubriek de WhatsAb, om 11:30u ruimte voor jouw favoriete Bernstein-opnames.

Luister terug
In 1976 stond het Holland Festival in het teken van Amerika. Leonard Bernstein opende het festival met het New York Philharmonic in Den Haag.


Ab Nieuwdorp over Bernstein de musicus

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omslagfoto: ANP Kippa