STER Advertentie

‘Da-Da-Da-Daaaaaa’. Dat is toch wel het bekendste deel uit de Vijfde Symfonie van Beethoven. Deze opening werd, zo zegt men, door Beethoven zelf omschreven als ‘Het noodlot dat aan de deur klopt’.  Het is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratie

De eerste vier noten van de symfonie, kort-kort-kort-lang, werden in de Tweede Wereldoorlog vanwege morsecode gezien als de letter ‘V’ van ‘Victory’. De inspiratie voor deze noten haalde Beethoven uit een bezoek aan het park, waar hij een vogel hoorde zingen. Het schrijven van het stuk verliep moeizaam, maar na het verbreken van zijn relatie met Josephine von Brunswick stortte hij zich op zijn werk en maakte het stuk af.

Première
Beethoven begon met het schrijven van het stuk, door wat ideeën op papier te zetten in 1804. Het waren toen vooral nog wat saaie noten en bleken niet heel uniek. Hij bleef aan het stuk werken en deed er uiteindelijk vier jaar over om het stuk af te ronden. In 1808 beleefde het werk zijn première in het Theater an der Wien en in Wenen, waar hij het stuk ook schreef. De première verliep helaas niet heel soepel. De symfonie werd gespeeld aan het einde van een hele lange avond met ander werk van Beethoven. Tegen de tijd dat de Vijfde Symfonie werd ingezet, was het publiek al dusdanig vermoeid dat ze het werk niet meer konden waarderen. Pas na een lovende recensie van E.T.A. Hoffmann, schrijver van ‘De Notenkraker’, begonnen ook andere mensen het stuk te waarderen.

Concert
Beethovens Vijfde is zondag 6 mei om 11 uur te horen in Het Zondagochtend Concert. Kun je daar niet op wachten? Luister en kijk hier naar de video-opname van de Vijfde van Beethoven door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Heinrich Schiff.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees meer over andere topstukken
Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook over deze topstukken:

>> West Side Story van Leonard Bernstein
>> Matthaus Passion van Johann Sebastian Bach
>> Vijfde symfonie van Beethoven
>> Doornroosje van Tsjaikovski
>> Celloconcert van Elgar
>> Vioolconcert van Jean Sibelius
>> De notenkraker van Tsjaikovski
>> Het requiem van Fauré
>> Mozarts klarinetconcert
>> Cellosuites van Bach