Het Zondagochtend Concert van 14 januari 2018

Het Zondagochtend Concert

Zondag 14 januari 2018, 11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Radio Filharmonisch Orkest />homas Sanderling, dirigent />nbsp; />. Wagenaar – Saul & David />. Sjostakovitsj – Symfonie 'Katerina Ismailova'
11:00   Sjostakovitsj en het Radio Filharmonisch Orkest

Sjostakovitsj
Sjostakovitsj’ tweede opera, Lady Macbeth van Mtsensk was een keerpunt in zijn werk en leven. Aanvankelijk een groot succes, werd de opera uiteindelijk bespot en zelfs verboden door het Stalinistisch regime. Dertig jaar lang mocht het verhaal over de getergde Katerina Ismailowa niet uitgevoerd worden. Toen de ban van de opera af was, hernoemde Sjostakovitsj hem naar zijn tragische heldin. Een powervrouw, die over lijken gaat, naar Siberië wordt gestuurd, maar zich niet laat onderdrukken. Vandaag hoort u een symfonische bewerking door een leerling van Sjostakovitsj.

Radio Filharmonisch Orkest
Voorafgaand aan Sjostakovitsj speelt het Radio Filharmonisch Orkest Wagenaars Saul en David. Een toongedicht van ruim een eeuw oud, geïnspireerd op een schilderij dat destijds aan Rembrandt werd toegeschreven. De Bijbelse koning Saul vreest zijn macht te verliezen aan de herder David. De wanhoop van Saul wordt geschetst in dramatische harmonieën, terwijl David doorklinkt in de heldere harp.

Sjostakovitsj en het Radio Filharmonisch Orkest

Muziek in deze uitzending

Uitzending 14 januari 2018

11:00

Wagenaar, Johan

Saul en David, op. 24

Radio Filharmonisch Orkest

Sanderling, Thomas

NVT

nvt

11:13

Sjostakovitsj, Dmitri

Symfonie 'Katerina Ismailova'

Radio Filharmonisch Orkest

Sanderling, Thomas

NVT

nvt