Het Zondagmiddagconcert van 1 september 2019

Het Zondagmiddagconcert

Zondag 1 september 2019, 14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent 1. W.A. Mozart – Symfonie nr.40 2. Johannes Brahms – Symfonie nr.4 Herhaling van het concert gegeven op 27 januari j.l. in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam
Haitink dirigeert Mozart en Brahms

Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt vanavond twee symfonische klassiekers: de Symfonie nr. 40 van Mozart en de Vierde van Brahms. 'Groots en meeslepend' noemde NRC Handelsblad de uitvoering van Brahms' Eerste door het Concertgebouworkest in november 2017. Dat belooft wat voor de Vierde symfonie, die door sommigen Brahms' 'magnum opus' wordt genoemd!

Mozart
Voorafgaand aan Brahms' Vierde symfonie is het woord aan Wolfgang Amadeus Mozart, over wie Brahms vol lof sprak trouwens. Mozarts turbulente Symfonie nr. 40 wordt vaak pre-romantisch genoemd vanwege haar expressieve, persoonlijke muzikale taal en ongebruikelijke mineurtoonsoort. Maar het effect is voor iedereen verschillend: volgens Robert Schumann is het een werk van 'Griekse lichtheid en elegantie', een ander hoort vooral tragiek.

Haitink dirigeert Mozart en Brahms
Haitink dirigeert Mozart en Brahms

Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt vanavond twee symfonische klassiekers: de Symfonie nr. 40 van Mozart en de Vierde van Brahms. 'Groots en meeslepend' noemde NRC Handelsblad de uitvoering van Brahms' Eerste door het Concertgebouworkest in november 2017. Dat belooft wat voor de Vierde symfonie, die door sommigen Brahms' 'magnum opus' wordt genoemd!

Mozart
Voorafgaand aan Brahms' Vierde symfonie is het woord aan Wolfgang Amadeus Mozart, over wie Brahms vol lof sprak trouwens. Mozarts turbulente Symfonie nr. 40 wordt vaak pre-romantisch genoemd vanwege haar expressieve, persoonlijke muzikale taal en ongebruikelijke mineurtoonsoort. Maar het effect is voor iedereen verschillend: volgens Robert Schumann is het een werk van 'Griekse lichtheid en elegantie', een ander hoort vooral tragiek.

Haitink dirigeert Mozart en Brahms

Muziek in deze uitzending

Uitzending 1 september 2019

14:15

Johannes Brahms

Pianokwartet nr.3, op.60 in c kl.t. - compleet

Emanuel Ax [piano] & Isaac Stern [viool] & Jaime Laredo [altviool] & Yo-Yo Ma [cello]

SONY

S2K 45846

14:12

Richard Wagner

Siegfried Idyll

Koninklijk Concertgebouworkest

Andris Nelsons

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:09

Brahms. Johannes

Symfonie nr.4, op.98 in e kl.t. - compleet

Koninklijk Concertgebouworkest

Bernard Haitinki

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:06

Wolfgang Amadeus Mozart

Symfonie nr.40, KV.550 in g kl.t. - compleet

Koninklijk Concertgebouworkest

Bernard Haitinki

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:03

Wolfgang Amadeus Mozart

Sonate voor piano nr.14, KV.457 in c kl.t. - deel I, "Molto allegro"

Piotr Anderszewski [piano]

Warner Classics

0190295888558