Passaggio
KRO-NCRV

Gefeliciteerd, Mariëtta Petkova!

  1. Klassiekchevron right
  2. Gefeliciteerd, Mariëtta Petkova!

Ze is vandaag jarig, Marietta Petkova, de Nederlands-Bulgaarse pianiste die op 28 januari 1968 werd geboren in Ruse, een dorp aan de oever van de Donau. 53 geworden, van harte, Marietta!

Het is een felicitatie waard, want het afgelopen jaar was niet mals. Uiteraard vielen ook voor haar zo'n beetje alle geplande optredens weg, maar bovendien kwam haar geliefde, Leo de Klerk, briljante opnameleider, na een lang en zwaar ziekbed te overlijden.

Nu probeert ze de draad weer op te pakken. Zo heeft ze een partij cd's opgekocht, Affetuoso, die al jaren niet meer te krijgen was, en gewoon lag te wachten in een fabriek in Zwitserland op ... ja op wat eigenlijk? Op de pianiste die het heft in eigen hand neemt. Het gaat om twee pianoconcerten, Schumann en Chopin (2e), met het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik. 2010. Live, natuurlijk, want ze brengt alleen live-opnames uit. Overigens leerde ze Leo de Klerk kennen tijdens deze opnames.

Paul Janssen roemde het album: "De pianoconcerten van Robert Schumann en Frédéric Chopin behoren tot het standaardrepertoire. En iedere rechtgeaarde muziekliefhebber denkt deze werken te kennen. Er zijn handen van een bijzondere pianist, een bijzonder musicus voor nodig om deze werken van nieuwe energie, van nieuwe betekenislagen te voorzien. Marietta Petkova is zo’n bijzondere pianiste. In ongeveer een uur tijd passeert op zeer intense wijze alles dat een mensenleven tot een mensenleven maakt. Vreugde, verdriet, wanhoop, pijn, horror, verlangen, seks, extase en natuurlijk ook liefde, pure liefde. Het is, zo intens gespeeld en ontdaan van alle schijn van virtuositeit, muziek van ziel tot ziel, muziek die de ratio omzeilt en rechtstreeks het hart treft. Keihard, zonder waarschuwing.“

Mocht je de cd willen bestellen dan kan dat op de site van Marietta zelf:

https://www.mariettapetkova.rocks/post/affettuoso

Ster advertentie
Ster advertentie