Opium van 14 januari 2019

Opium

Maandag 14 januari 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Reinbert de Leeuw en Katja Herbers

Andrea van Pol gaat in gesprek met Reinbert de Leeuw en actrice/zangeres Katja Herbers, met het ASKO|SCHÖNBERG Ensemble zijn ze 16 januari te horen in Paradiso.

Im wunderschönen Monat Mai
Ruim 15 jaar na de wereldpremière in Paradiso, destijds in het kader van het Holland Festival, is Reinbert de Leeuws romantische liederencyclus naar Schumann en Schubert ‘Im wunderschönen Monat Mai’ terug in Paradiso. 

Actrice/zangeres Katja Herbers vertolkt de hoofdrol en Reinbert de Leeuw, onder meer bekend van zijn Satie-uitvoeringen, neemt zelf plaats achter de vleugel. 

Reinbert de Leeuw bewerkte de romantische liederen voor stem, piano en ensemble tot een eigenzinnige, kwetsbare en wonderschone cyclus. Een reis door het leven en de tragische liefde waarin alle menselijke emoties voorbij komen.

Het gesprek - Reinbert de Leeuw en Katja Herbers
22:33   Opium Backstage - Julian Schneemann

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.

Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.
Foto: Melle Meivogel

Opium Backstage - Julian Schneemann
Luidspreker Luidspreker
23:53   Het nachtkastje van Ingmar Heytze

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.

De in Utrecht geboren Ingmar Heytze debuteerde op zijn 19de als dichter. Naast poëzie schrijft hij romans, dagboeken en artikelen voor verschillende tijdschriften en kranten. Al zijn stukken schrijft hij gedreven door muziek: “Muziek is de motor van mijn werk”. Klassieke muziek heeft zijn voorkeur om de dag mee te beginnen: “Muziek als Mentale Koffie”.

23:08   Opium was erbij! Murakami Music Night

Op maandag 14 januari vindt ‘Murakami Music Night’ plaats in het Concertgebouw: een avond geheel gewijd aan de pop, jazz en klassieke muziek die voorkomen in het werk van de Japanse auteur Haruki Murakami.

De boeken van Murakami staan vol met muziek: van The Beatles en Schubert tot John Coltrane. Het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, Romanschrijver van beroep, een soort autobiografie over zijn leven als schrijver, vormt de aanleiding om die muziek een podium te geven.

Opium was erbij! Murakami Music Night

Muziek in deze uitzending

Uitzending 14 januari 2019

22:31

Bach, Johann Sebastian

Cantate BWV.80, "Ein feste Burg ist unser Gott" ; aria, "Komm in mein Herzenshaus"

Veldhoven, Klaartje van [sopraan] & Grotenhuis, Marieke [accordeon]

Klaartje van Veldhoven

KV2012-1

22:38

Satie, Erik

Sarabandes (3) - nr.1

Leeuw, Reinbert de [piano]

PHILIPS

4204 722

22:56

Villa-Lobos, Heitor

Strijkkwartet nr.1 - deel I, "Cantilena"

Kwartet Latinoamericano

Dorian

DOR-90205

23:04

Brahem, Anouar

Astrakan Cafe

Anouar Brahem Trio

ECM

ECM 1718

23:12

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.13, D.804, op.29 nr.1 in a kl.t., "Rosamunde" - deel I, "Allegro ma non troppo"

Prazak Kwartet

Praga

PR 250 091

23:32

Elgar, Edward

Introduction and allegro for strings, op.47

English Chamber Orchestra

Webber Lloyd, Julian

Naxos

8.573250

23:56

Gallot, Jacques

Allemande voor luit, "Le bout de l'an de Mr. Gautier"

Bailes Anthony [luit]