Opium van 18 juni 2018

Opium

Maandag 18 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
22:30   Te gast: Elfie Tromp

Elfie Tromp (1985) schreef romans, teksten voor theater, columns en reportages voor Vrij Nederland, Metro, Vogue, LINDA. en de Volkskrant. Bij De Geus verscheen in 2016 haar roman Underdog. Van haar hand was ook Dat wat je niet mag nemen, het Rotterdams Boekenweekgeschenk 2017.
Vorige maand verscheen Victorieverdriet.

Victorieverdriet
Voor iedereen met gevoel in z’n donder
Na het verlies van een grote liefde, kijkt de ik in Victorieverdriet uit over de smeulende resten na het slagveld. Was dit het allemaal waard, vraagt ze zich af. En vooral: hoe moet het verder?

Victorieverdriet is een reisverslag door het landschap van rouw en eenzaamheid om uiteindelijk tot een nieuwe, kwetsbaardere verbondenheid met de wereld te komen.

Te gast: Elfie Tromp
22:33   Live muziek: Ruth Willemse en Vital Stahievitch

Mezzosopraan Ruth Willemse studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Prins Claus Conservatorium. Zij is te horen op de podia van De Nederlandse Reisopera, De Nationale Opera en Het Concertgebouw, maar zoekt ook graag de intimiteit op van kleinere zalen en de huiskamer om kamermuziek ter gehore te brengen.

Bij de Nationale Opera & Ballet maakte ze als Maddalena in Reimsreisje (naar Il Viaggio a Reims) in 2015 haar debuut. Bij de Nederlandse Reisopera zong ze onder andere de rol van Kate Pinkerton in Madama Butterfly en Old Lady in een pocket versie van Bernsteins Candide. Ze zong Cornelia in Giulio Cesare o.l.v. Michael Chance en maakte in 2016 haar debuut in de NTR Matinee als Madre di Cio Cio San in Madama Butterfly.

Ruth is regelmatig te horen in liedrecitals; zij vormt een duo met pianist Vital Stahievitch, die niet alleen prachtig begeleidt, maar ook een verdienstelijk solist is. Met hem hoopt zij in juli 2018 een CD op te nemen met liederen van Mahler, Elgar en Wagner. Momenteel loopt er een Crowdfundingcampagne voor dit album. U kunt in deze korte promofilm zien hoe Ruth in Amsterdam centrum de straat op gaat om mensen te vragen met haar mee te komen voor een mini-concert.

Live muziek: Ruth Willemse en Vital Stahievitch
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Nicolien Mizee uit Faxen aan Ger

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Nicolien Mizee uit De Kennismaking - Faxen aan Ger

Nicolien Mizee (1965) schreef Voor God en de Sociale Dienst en Toen kwam moeder met een mes (genomineerd voor de Libris Literatuurprijs) In 2009 verscheen 'Schrijfles' een bundel met haar columns uit NRC Handelsblad over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Vorig jaar verscheen De Kennismaking, Faxen aan Ger. Sinds Mizee in 1994 les in scenarioschrijven kreeg van Ger Beukenkamp, stuurt zij hem faxen. Deze brieven, die ze bijna dagelijks aan haar leermeester schrijft, en die Ger Beukenkamp nooit beantwoordde, lezen als een dagboek; over haar haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties.
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 juni 2018

22:30

Monteverdi, Claudio

Madrigalen, boek 8, "Madrigali guerrieri et amorosi" ; "Lamento della Ninfa" - "Non havea febo ancora recato al mondo il di"

Alessandrini, Rinaldo

Concerto Italiano

Naïve

OP30566

22:36

Mahler, Gustav

Rückert Lieder - nr.1, "Liebst du um Schönheit"

Willemse, Ruth [zang] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

22:47

Galás, Diamanda

Artemis

Galás, Diamanda

Intravenal Sound Operations

ISO 003

22:56

Elgar, Edward

Sea pictures (5), op.37 - nr.3, "Sabbath morning at sea"

Willemse, Ruth [zang] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

23:10

Berberian, Cathy

Stripsody

Berberian, Cathy

WERGO

60054

23:18

Wagner, Richard

Liederen voor zangstem en piano (5), "Wesendonck Lieder" - nr.5, "Träume"

Willemse, Ruth [zang] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

23:24

Kodály, Zoltán

Háry János Suite - deel IV, "Het gevecht en verlies van Napoleon"

Koninklijk Concertgebouworkest

Haitink, Bernard

PHILIPS

462 080-2

23:31

Haas, Georg Friedrich

Strijkkwartet nr. 2

Kairos Quartett

Edition Zeitklang

ez-19017

23:54

Bruch, Max

Romance voor altviool en orkest, op.85 in F gr.t.

Gewandhausorchester Leipzig

Chailly, Riccardo

Jansen, Janine [altviool]

DECCA

475 7692