Opium van 11 juni 2018

Opium

Maandag 11 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
22:30   Te gast: Jan Banning

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning (1954) verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes(2010) in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht.

Jan Banning wordt op 4 mei 1954 in Almelo geboren als kind van Nederlands-Indische ouders. Voordat Banning in 1981 begint met fotograferen, studeert hij Sociale en Economische Geschiedenis in Nijmegen. De invloed van die studie vinden we terug in zijn werk. De thema’s macht, en recht en onrecht staan centraal in zijn werk. Jan Bannings projecten ontstaan vaak vanuit een persoonlijke relatie of interesse, maar het resultaat blijft nooit beperkt tot de privésfeer. Steeds zoekt hij naar een bredere context. Banning heeft voor zijn verschillende series talloze prijzen ontvangen, waaronder een World Press Photo Award en maar liefst elf onderscheidingen in de Zilveren-Cameracompetitie.

Te gast: Jan Banning
22:33   Live muziek: Carlos Bianchini

De Spaans-Catalaanse Carlos Bianchini is te gast. Bianchini componeert en speelt muziek geïnspireerd op de de romantische 19e eeuw. Het is pianomuziek om op weg te dromen en sluit aan bij hedendaagse filmcomposities. Hij speelt zijn composities bij voorkeur op late fortepiano of vroege moderne vleugel, waarop zijn romantische composities goed uitkomen (zoals muziek van bijv. Chopin beter uitkomt op een Pleyel fortepiano uit zijn tijd).

Live muziek: Carlos Bianchini
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Eva Gerlach - Drukte

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Eva Gerlach - Drukte

Eva Gerlach (Amsterdam, 9 april 1948) is een Nederlands dichteres en vertaalster. Eva Gerlach is het pseudoniem van Margaret Dijkstra. In 2000 kreeg ze de hoogste Nederlandse letterkundige onderscheiding, de P.C. Hooft-prijs.

Foto: Bianca Sistermans

Luidspreker Luidspreker
23:11   De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 1

De eerste dag hebben we gebruikt om onderzoek te doen naar ons onderwerp en om een stap verder te gaan in het weef-onderzoek. Lotte is al een tijd bezig met een kleuronderzoek op de industriële weefgetouwen van het Textielmuseum. De garens gedragen zich hetzelfde als verf die je kunt mengen, waardoor er honderden verschillende kleuren en tinten ontstaan, in verschillende bindingen en structuren. Uiteindelijk gaat ze op pixelniveau de beelden omzetten in verschillende weefsels.


Atelier x Eva Roefs dag1 afb1.jpg


atelier x eva roefs dag1 afb2.jpeg


atelier x eva roefs dag1 afb3.jpeg


atelier x eva roefs dag1 afb4.jpg


Muziek in deze uitzending

Uitzending 11 juni 2018

22:30

Fauré, Gabriel

Prison, op 83 nr.1

Jaroussky, Philippe [countertenor] & Ducros, Jérôme [piano]

Erato

0825646166930

22:36

Bianchini, Carlos

Dos Piezas en Sol Menor - deel I 'Romanza'

Bianchini, Carlos [piano]

n.v.t.

n.v.t.

22:48

Brahms, Johannes

Hongaarse dans nr.5 in g kl.t. (Arr.)

Berliner Philharmoniker

Abbado, Claudio

Deutsche Grammophon

457 583-2

22:51

Bianchini, Carlos

Sonata dels Infants - deel I 'Jocs d'Infants'

Bianchini, Carlos [piano]

n.v.t.

n.v.t.

23:04

Glass, Philip

The Thin Blue Line: "Looking"

Riesman, Michael

Orange Mountain Music

OMM-0007

23:10

Satie, Erik

Sonatine voor piano, "Sonatine bureaucratique"

Rogé, Pascal [piano]

DECCA

4102 202

23:18

Bianchini, Carlos

Suite para Piano - deel I 'Prelidio' & deel II 'Canción'

Bianchini, Carlos [piano]

n.v.t.

n.v.t.

23:28

Debussy, Claude

Images voor orkest ; Ibéria - compleet

Anima Eterna

Immerseel, Jos van

Alpha

225

23:52

Haydn, Joseph

Strijkkwartet, op.54 nr.2 in C gr.t. (Hob.III, nr.57) - deel IV, "Finale. Adagio - Presto - Adagio"

Dudok Kwartet

Resonus

RES10150