Opium van 4 september 2018

Opium

Dinsdag 4 september 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel (1961) is lid van de hoofdredactie van Elsevier Weekblad. Zijn eerste thriller ‘Tunis’, werd zeer goed ontvangen en won de Schaduwprijs 2015 voor beste debuut. Een jaar later verscheen ‘Zim’, zijn tweede thriller. ‘Zwanenbroeders’ is Rijckevorsel’s derde thriller.

Zwanenboeders
‘Zwanenbroeders’ vertelt het verhaal van een roofmoord in een kunsthandel in ’s Hertogenbosch, waarbij een kostbaar middeleeuws Mariabeeld wordt meegenomen. Wat hebben de Zwanenbroeders – een roemrucht Bosch’ genootschap uit 1318 waarvan de familie van het slachtoffer al vele generaties lid is – met de misdaad te maken? Een bloedstollende zoektocht dwars door Europa leidt tot een adembenemende climax rond de Sint-Jan in ’s Hertogenbosch, waar de Zwanenbroeders juist hun 700-jarig bestaan vieren.

Te gast: René van Rijckevorsel
22:33   Live muziek: Sebastiaan Kemner en Brandt Attema

Trombonist Sebastiaan Kemner (1990) studeert bij Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. In 2012 sloot hij daar al zijn bachelorstudie af met de hoogste onderscheiding. Sinds september 2012 maakt Sebastiaan ook onderdeel uit van de prestigieuze Herbert von Karajan Akademie van het Berliner Philharmoniker. Sebastiaan is regelmatig te zien als solist in recitals op alle grote podia in Nederland en met orkesten uit binnen- en buitenland.In 2012 is hij aangetreden als nieuwste lid van het New Trombone Collective, een ondernemend en vernieuwend ensemble dat onder andere elke twee jaar het European Trombone Festival ‘Slide Factory’ organiseert.

Bastrombonist Brandt Attema (1978) studeerde bij Ben van Dijk op het conservatorium van Rotterdam en sloot zijn studie met de hoogste onderscheiding af. Brandt is sinds 1999 verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt hij vast deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en het Nieuw Trombone Collectief. Ook remplaceerde hij onder andere bij het Asko/Schoenberg ensemble en bij vele orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds september 2007 is Brandt Attema als docent bastrombone verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Live muziek: Sebastiaan Kemner en Brandt Attema
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Bernard Wesseling - Over de persoonlijke doden

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoor je:

Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

Bernard Wesseling (1978) debuteerde als prozaschrijver met de roman De favoriet, die zeer lovend ontvangen werd. Zijn eerste dichtbundel Focus (2006) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. In 2010 verscheen zijn roman Portret van een onaangepaste, in 2012 zijn tweede dichtbundel Naar de daken. Wesseling is actief als podiumdichter, trad veel op in Festina Lente, stond op de Nacht van de Poëzie en in talloze festivals. Zijn derde dichtbundel: ‘& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal’ is nu te koop.
Foto: Koos Breukel

Muziek in deze uitzending

Uitzending 4 september 2018