Opium van 5 juni 2018

Opium

Dinsdag 5 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Renske Cohen Tervaert

Conservator Renske Cohen Tervaert komt vertellen over de tentoonstelling ODILON REDON, La littérature et la musique, nog tot en met 9 september te zien in het Kröller-Müller.

ODILON REDON
La littérature et la musique
Stap in de wereld van Odilon Redon. Een veelzijdig kunstenaar: pastellist, tekenaar, schilder en lithograaf. Thema van de tentoonstelling is de belangrijke rol die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk.

Redon vindt zijn inspiratie in literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot Richard Wagner. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van een reeks specifieke thema’s, zoals het gevleugelde paard (Pegasus) of de vrouw, die zowel voorkomt als symbool van schoonheid (Béatrice) als in de gedaante van fatale verleidster (Salomé). Redon gebruikt deze thema’s steeds opnieuw, laat ze van gedaante veranderen en geeft ze telkens nieuwe betekenissen en associaties mee.

Zijn bewondering voor Wagner blijkt onder meer uit zijn voorstellingen van Brünnhilde en Parsifal. Maar meestal is de relatie met muziek niet zo letterlijk en gaat het hem meer om het oproepen van een gemoedstoestand. Tijdgenoten beschrijven zijn werk vaak in termen van een muzikale ervaring. Zelf noemt hij zich een ‘peintre symphonique’.

Te gast: Renske Cohen Tervaert
22:33   Live muziek: Iberio Duo

Iberio Duo bestaat uit Daniel Pacho Villacorta op piano en Louisa Rocha op viool. Ze leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Louisa won prijzen op o.a. het Prinses Christina Councours en bij de International Competition of Fundão. Daniel Pacho won awards bij de Academic Achievement Extraordinary Prize en de National Education Award by the Ministry of Education of Spain. Louisa bespeelt een Fichtl, Magnus Antonius from 1772, a in bruikleen gekregen van het Gagliano Strijkinstrumenten Fonds.

Live muziek: Iberio Duo
23:00   Slaapservice
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Krijn Peter Hesseling - In verwachting

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Krijn Peter Hesselink - In verwachting uit Toondoof

Krijn Peter Hesselink debuteerde in 2008 met de dichtbundel Als geen ander, gevolgd door Stil alarm, De uitputting voorbij en Als niemand vangt. Verder vertaalde hij onder meer werk van Breyten Breytenbach. Met Moederziel (2015) debuteerde Krijn Peter Hesselink als romanschrijver. In 2018 verschijnt zijn poëziebundel Toondoof.
Foto: Merlijn Doomernik

23:03   De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 2
Van een afstandje zie je twee personen intens naar schermen staren en hoor je veel geklik.


Overigens is dit Doornroosje-kamertje 2 bij 2 meter. We vullen de kamer tot de rand. Ondertussen volg ik een snelweg op het eiland, zo saai dat ik vaak zucht. 
Dorien wil graag mijn eiland, en ik dat van haar. We komen langzaam op gang, misschien doordat we ons beperkt hebben tot elk een eiland. 


Wanneer je in het wilde weg reist via Google Street View kun je, als je genoeg hebt van Mongolië, even naar de Westkust van Zuid-Afrika om de zee te bekijken. Die luchtigheid is zeer afwezig. 


Ik heb me voorgenomen vandaag niet meteen naar de zee te gaan, wat zowel Dorien als ik meteen doen zodra we in een nieuw land komen. 

In 1995 vond er een aardbeving plaats op mijn eiland, wat is nog steeds te zien. Het is een trieste bedoening aan de kant van de weg; ingestorte huizen en onafgebouwde huizen wisselen elkaar af. De mensen die er lopen, stralen geen blijdschap uit.
Schouders hangen naar beneden, omkleed door vale, te grote jassen. Ik zou graag uitbundig willen zwaaien naar ze, om te laten zien dat ik heel erg blij ben dat ik ze zie, en dan opgewekt vragen: 'hallo, hoe is het met je?' De andere vraag die ik hier ook zou stellen is: waar is de supermarkt? Die is namelijk in geen velden en wegen te bekennen. 


Torenkamer Dorien en Annemieke dag 2.jpg

De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 5 juni 2018

22:30

Chausson, Ernest

Liederen voor zangstem en piano (7), op.2 - nr.3, 'Les papillons"

Gens, Veronique [sopraan] & Manoff, Susan [piano]

Alpha

215

22:31

Elgar, Edward

Salut d'amour, op.12 (versie voor viool en piano)

Iberio Duo & Pacho, Daniel [piano] & Rocha, Louisa [viool]

NVT

NVT

22:34

Bach, Johann Sebastian

Sonate voor viool nr.2, BWV.1003 in a kl.t. - deel III, "Andante"

Batiashvili, Lisa [viool]

Deutsche Grammophon

479 2479

22:40

Elgar, Edward

Chanson de matin, op.15 nr.2

Iberio Duo & Pacho, Daniel [piano] & Rocha, Louisa [viool]

NVT

NVT

22:44

Debussy, Claude

Prélude à l'après-midi d'un faune

Berliner Philharmoniker

Karajan, Herbert von

Deutsche Grammophon

4272 502

22:54

Elgar, Edward

Chanson de nuit, op.15 nr.1

Iberio Duo & Pacho, Daniel [piano] & Rocha, Louisa [viool]

NVT

NVT

22:58

Duparc, Henri

L'invitation au voyage

Souzay, Gérard [bariton] & Baldwin, Dalton [piano]

EMI

5651612

23:02

Schumann, Robert

Romances (3), op.94 - nr.1, "Nicht schnell"

Zimmermann, Tabea [altviool] & Höll, Hartmut [piano]

Capriccio

67 123

23:06

Berlioz, Hector

Symfonie op.14, "Symphonie fantastique" - deel IV, "Marche au supplice"

Koninklijk Concertgebouworkest

Gatti, Daniele

RCO

16006

23:14

Berlioz, Hector

Symfonie op.14, "Symphonie fantastique" - deel V, "Songe d'une nuit du sabbath"

Koninklijk Concertgebouworkest

Gatti, Daniele

RCO

16006