Opium van 12 december 2018

Opium

Woensdag 12 december 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Te gast: Benjamin Herman

Benjamin Herman is alom bekend als spraakmakend saxofonist, leider van New Cool Collective en Nederlands jazz-icoon, altijd fris van geest en strak in het pak. Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag zendt AVROTROS een documentaire en concert uit.

50 jaar de Benjamin - 23 dec om 14.05 uur bij AVROTROS op NPO 2
Benjamin Herman is de nestor en inspirator van de Nederjazz. De creatieve duizendpoot heeft inmiddels ontelbare muzikale projecten op zijn naam geschreven, maar is misschien wel het meest bekend als bandleider van The New Cool Collective. Dit jaar is Benjamin 50 jaar geworden. Benjamin wordt gevolgd in een zeer drukke periode. Hij brengt dit jaar maar liefst drie albums uit en er staan rondom zijn verjaardag een aantal concerten gepland. Waar komt die enorme werklust vandaan?

Benjamin Herman concert Project S - 23 dec om 15.10 uur bij AVROTROS op NPO 2
Benjamin Herman componeerde de filmmuziek voor de nog te verschijnen documentaire ‘Project S’, over de geschiedenis van de Citroën SM. Dit beviel zo goed dat hij besloot de muziekstukken tot complete nummers uit te werken en er een album aan te wijden. Benjamin Herman concert Project S is een sfeervolle concertregistratie van een bijzondere avond in het BIMhuis waar naar aanleiding van hun vijftigste verjaardag ook tweelingbroer Jonathan met gitaar het podium betreed.

Te gast: Benjamin Herman
22:33   Live muziek: Matangi Quartet

Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999. Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Het kwartet bestaat uit Daniel Torrico Menacho, Arno van der Vuurst, Maria-Paula Majoor en Karsten Kleijer. In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs en in 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar.

In 2018 richtte het kwartet het Unheard Music Festival op. Op 16 en 17 maart 2019 vindt de tweede editie van dit festival plaats. Kijk voor meer informatie daarover op http://www.unheardmusicfestival.nl.Foto: Menno van der Meer

Live muziek: Matangi Quartet
Luidspreker Luidspreker
23:28   De Torenkamer: Koen Jacobs - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Jan van Mersbergen uit roman De ruiter

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jan van Mersbergen uit De ruiter

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) debuteerde in 2001 met de roman De grasbijter, waarmee hij genomineerd werd voor de Debutanten Prijs. Met zijn roman Naar de overkant van de nacht (2011) won hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris Literatuur Prijs. De in 2014 verschenen roman De laatste ontsnapping werd bekroond met de prestigieuze F. Bordewijkprijs. 

Foto: Bob Bronshoff

Muziek in deze uitzending

Uitzending 12 december 2018

22:31

Herman, Benjamin & Popta, Alexander van

C114

The City of Prague Philarmonic Orchestra

Hein, Richard

Herman, Benjamin [saxofoon]

Dox Records

DOX358

22:37

Szymanski, Pawel

Stukken voor violen [2], altviool en cello nr.1-5 ; deel I

Matangi Kwartet & Majoor, Maria-Paula [viool] & Menacho, Daniel Torrico [viool] & Kleijer, Karsten [altviool] & Vuurst, Arno van der [cello]

NVT

NVT