Opium van 17 maart 2017

Opium

Vrijdag 17 maart 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. Vandaag presenteert Annemieke Bosman.

22:30   Live muziek - Seldom Sene en Klaartje van Veldhoven

De vijf blokfluitisten van het in 2009 opgerichte ensemble Seldom Sene delen een gemeenschappelijke passie voor ensemblemuziek en het uitvoeren van zowel oude als eigentijdse muziek. Seldom Sene gebruikt een verzameling van meer dan 50 verschillende blokfluiten, waaronder een aantal barokke instrumenten en delicate middeleeuwse fluiten. In 2014 won Seldom Sene meerdere prijzen bij het Internationaal Van Wassenaer Concours, waaronder de eerste prijs. Vanavond zijn ze te horen samen met sopraan Klaartje van Veldhoven.
Foto: Sarah Wijzenbeek

Live muziek - Seldom Sene en Klaartje van Veldhoven
22:33   Te gast: Nicole van Kilsdonk

Nicole van Kilsdonk verfilmde het boek 'Toen mijn vader een struik werd' van Joke van Leeuwen. De regisseur kreeg eerder bekendheid met (jeugd)films als Patatje oorlog (2011), Ventoux (2015) en Hoe overleef ik mezelf (2008).

Nicole van Kilsdonk: “Toen mijn vader een struik werd’ is een film die – juist nu - gemaakt moet worden. Ik wil met de film het actuele en relevante thema ‘vluchten voor oorlog’ op een toegankelijke manier laten zien - en ook de absurditeit daarvan: door de ogen van een tienjarig meisje.”

Toen mijn vader een struik werd
De tienjarige Toda (Celeste Holsheimer) woont in een bakkerij met haar vader (Teun Kuilboer), de beste taartenbakker van het land. Toda weet alles wat er te weten valt over taartjes en gebak en is gek op de trompetmuziek van haar vader. Maar op een dag verandert alles; Toda’s vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda begint aan een avontuurlijke en spannende reis naar het buurland, waar haar moeder (Noortje Herlaar) leeft en waar het veilig is. Onderweg ontmoet ze de meest vreemde volwassenen, komt ze in absurde situaties terecht en maakt ze een nieuwe vriend. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Te gast: Nicole van Kilsdonk
Luidspreker Luidspreker
23:13   Torenkamer - Matthías Sigurðsson - Dag 5

Bekijk de video:

Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Jante Wortel uit Duinwandelaars

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jante Wortel uit Duinwandelaars

Jante Wortel (1996) schrijft proza en poëzie. Ze is vierdejaarsstudent Creative Writing, en won in 2016 de voorronde van Write Now! Groningen. Ze droeg voor bij o.a. het Wintertuinfestival, Dichters in de Prinsentuin en Literaire Hemel. Als je haar zou vragen waar ze het meest over schrijft, luidt het antwoord: ‘ongemak, al komen er ook vaak baby’s of beesten in voor.’ Op dit moment is haar favoriete plek om te schrijven aan een houten tafel, met uitzicht op de slaapkamer van de overburen.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 17 maart 2017

22:30

Philidor, Francois-André Danican

Tom Jones ; C'est vous, mon père

Christie, William

Debono, Claire [sopraan] & Sabata, Xavier [countertenor] & Wanroij, Judith van [sopraan] & Morsch, André [bariton] & Wolff, Konstatin [bas] & Les Arts Florissants

Virgin Classics

3 38154 2

22:33

Nicholson, Richard

Cuckoo, so merrily sings

Seldom Sene & Veldhoven, Klaartje van [sopraan]

NVT

NVT

22:34

Nieuwkerk, Willem Wander van

Sonate voor viool en piano "Deep River" - deel III, "Scherzo - Trio"

Philippens, Rosanne [viool] & Nieuwkerk, Yuri van [piano]

eigen beheer

nvt

22:38

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel III, "Scherzo. Allegro molto & Trio"

Emerson String Quartet

Deutsche Grammophon

459 151-2

22:42

Rossini, Gioachino

Il barbiere di Siviglia ; Akte I - cavatina, "Largo al factotum"

Orchestra del Teatro alla Scala di Milano

Chailly, Riccardo

Nucci, Leo [Figaro; bariton]

CBS

S3K 37862

22:46

Byrd, William

Ah, Silly soul

Seldom Sene & Veldhoven, Klaartje van

NVT

NVT

22:50

Bach, Johann Sebastian

Goldberg-variaties BWV.988 ; Variatie nr.1-2 (Arr.)

Seldom Sene

NVT

NVT

22:54

Britten, Benjamin

The young person's guide to the orchestra, op.34

Cincinnati Symphony Orchestra

Järvi, Paavo

Telarc

CD-80660

23:11

Geel, Oene van

Radiohunter

Zapp4

Loplop

LLR 032