Opium van 6 november 2017

Opium

Maandag 6 november 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Eric de Vroedt

Regisseur Eric de Vroedt maakt met RACE zijn debuut als artistiek leider bij Het Nationale Toneel. Hij studeerde in 1996 af aan de Toneelschool Arnhem. Met ingang van dit seizoen is hij regisseur en artistiek leider van Het Nationale Toneel en vanaf 2018 zal hij de functie van artistiek directeur overnemen.

Eric de Vroedt werkte een jaar lang aan The Nation. Deze theaterthriller is als een televisieserie op toneel en duurt 5 uur. Wat is er gebeurd met de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk? In zes afleveringen wordt het mysterie ontraadseld en een scherp portret geschetst van de staat van de Nederlandse samenleving. 

Te gast - Eric de Vroedt
22:33   Live muziek - Amatis Piano Trio

Amatis Piano Trio is een trio dat is opgericht in Amsterdam door de Duitse violiste Lea Hausmann, de Britse cellist Samuel Shepherd en de Nederlands-Chinese pianist Mengjie Han. Met z'n drieën ontdekken ze het repertoire voor piano trio. In 2014 hebben ze de publieksprijs gewonnen bij het Grachtenfestival Concours in Het Concertgebouw.

Live muziek - Amatis Piano Trio
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Erik Jan Harmens - Ik noem dit poëzie

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Erik Jan Harmens - Ik noem dit poëzie

Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Hij publiceerde vier dichtbundels die onlangs verschenen in zijn verzameld werk 'Ik noem dit poëzie', schreef samen met Ilja Leonard Pfeijffer de dichtbundel 'Duetten' en schreef met Rick de Leeuw 'Echte mannen scheiden niet'. Zijn romans 'Kleine doorschijnende man' en 'De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde' kregen lovende kritieken, 'Hallo muur' werd een bestseller. Momenteel werkt Harmens aan 'Pauwl', een geestige en hartverscheurende roman over een volwassen man met autisme.

Foto: An-Sofie Kesteleyn

Luidspreker Luidspreker
23:14   Wouter Klein Velderman - Dag 1

De torenkamer heeft een vloeroppervlak van 9 vierkante meter. Ik schat dat mijn busje op z’n minst 2 vierkante meter kleiner is. Daarom dacht ik bij het inladen voor het transport naar de torenkamer geen rekening te houden met de vraag of de spullen die ik in mijn busje laadde straks wel in de toren zouden passen. Bovendien, stel ik me voor, kan er in een toren  altijd nog verticaal uitgestald worden.


In de middag arriveerde ik met mijn 20 puinzakken van de Bouwmaat, vol bont gekleurd PVC doek, 200 meter buizen van tyleen in verschillende dikten, gereedschap, schroeven, het grote Nederlandsche Vogelenboek van Nozeman & Sepp en twee gemakkelijke stoelen. 


Mijn nieuwe collega’s van de Avrotros hielpen me met de verhuizing naar de bovenste etage van het Vondel CS gebouw. Na een kleine berekening besloten we dat de torenvloer niet zou zwichten onder het gewicht van het -halve kilo per vierkante meter wegende- doek.


Fijn, ik kan beginnen. Maar niet voordat ik op de radio heb uitgelegd wat ik eigenlijk kom doen. Om 23:10u komt de presentator naar boven. 4 minuten duurt het stukje. Met aftrek van de vragen schat ik dat er zo’n 3,2 minuten voor mij over zullen blijven. Mooi, dan kan ik vertellen over… En het was alweer voorbij.


Morgen word ik wakker in het Vondelpark. Vroeg op, om vogels te kijken. Vogels en sokkels.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 6 november 2017

22:31

Ravel, Maurice

Le tombeau de Couperin - deel I, "Prélude"

Han, Mengjie [piano]

NVT

NVT

22:34

Rossini, Gioachino

Duetto buffo di due gatti (kattenduet)

Lott, Felicity [sopraan] & Murray, Ann [mezzosopraan] & Johnson, Graham [piano]

EMI

3 50833 2

22:38

Albeniz, Isaac

Iberia ; Suite - deel III, "Triana"

Han, Mengjie [piano]

NVT

NVT

22:43

Verdi, Giuseppe

Nabucco ; Akte III - koor, "Va, pensiero, sull'ali dorate" (Slavenkoor)

Orchestra del Teatro alla Scala di Milano

Abbado, Claudio

Coro del Teatro alla Scala di Milano

Deutsche Grammophon

463 655-2

22:48

Brubeck, Dave

Take Five

The Dave Brubeck Quintet

CBS

40-62710

22:53

Rachmaninov, Sergej

Sonate voor cello en piano, op.19 in g kl.t. - deel III, "Andante"

Han, Mengjie [piano] & Shepherd, Samuel [cello]

NVT

NVT

22:58

Weill, Kurt

Die Dreigroschenoper, selectie

Sender Freies Berlin

Brückner-Rüggeberg, Wilhelm

Lenya, Lotte [Jenny] & anderen

COLUMBIA

Y2 32977

23:22

Bach, Johann Sebastian

Suite in f, BWV 823: Sarabande

Man, Laurens de [piano]

NVT

nvt