Opium van 5 januari 2017

Opium

Donderdag 5 januari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast: Martin Koolhoven

Martin Koolhoven werd geboren in 1969 en is zijn hele leven al gek van film. In 1996 studeerde hij af aan de filmacademie in Amsterdam als scenarist en regisseur. Hij is bekend van films als Knetter, Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter. Zijn eerste Engelstalige film Brimstone is vanaf deze maand te zien in de bioscopen.

Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

Te gast: Martin Koolhoven
22:33   Live muziek: Anastasia Feruleva

Anastasia Feruleva (1992) studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Larissa Groeneveld. Zij begon op vijfjarige leeftijd met haar muzikale opleiding in haar geboorteland Rusland. Ze is afgestudeerd aan Young Talent Music School van het Conservatorium in Sint Petersburg. Anastasia ontving meerdere prijzen tijdens zowel regionale als internationale concoursen en werd o.a. laureaat van ‘The International String Competition’ in Sint Petersburg en maakte deel uit van internationale festivals in Noorwegen en Duitsland. Recentelijk won zij de eerste prijs tijdens het Internationale Cello concours in Hilversum.

Live muziek: Anastasia Feruleva
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Liesbeth Lagemaat uit Lizzie

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Liesbeth Lagemaat uit Lizzie

Liesbeth Lagemaat is dichteres, actrice en schrijfster. In 2005 ontving ze de C. Buddingh’-prijs voor haar debuutbundel ‘Een grimwoud in mijn keel’. Daarna verschenen ‘Een koorts van glas’ (2007), ‘Handlanger – Het witte kind’ (2009), ‘Het uur van de pad’ (2012), en in 2015 het lange epische gedicht ‘Nachtopera’. Ook verscheen in 2015 Lizzie, een roman over liefde en kunst, geschreven in samenwerking met Martin Michael Driessen. Het Milanese uitgeefhuis Neri Pozza gaat de roman in het Italiaans uitbrengen. Op dit moment werkt Liesbeth Lagemaat aan een nieuwe (solo-)roman en aan een nieuwe dichtbundel.

23:03   De Torenkamer - Lotte Lentes - Dag 4

<![endif]-->

Voorde zekerheid

 

Terwijl ik schrijf, luister ik naar de audiobestanden die ik in Litouwen opnam. Interviews met jonge Litouwers die liefdevol praten over hun land, die me overlaadden met geschiedenislessen en Sovjetanekdotes, met wensen voor de toekomst. Ik luister naar George, een Brit die na zijn afstuderen helemaal klaar was met het drukke en bijna onbewoonbare Londen en die op de bonnefooi naar Litouwen vertrok. Hij woont nu al bijna vijf jaar in Vilnius en werkt bij de gemeente. Op de vraag wat typisch is voor Litouwers antwoordt hij: ‘slimme humor, aardappelen als hoofdbestand van iedere maaltijd, respect voor de natuur.’

 

Litouwen bestond in de middeleeuwen voor het grootste gedeelte uit bos en moeras. De moerassen zijn inmiddels verdwenen, maar de bossen bestaan nog steeds. In de herfst trekken de Litouwers massaal naar buiten om paddenstoelen te plukken. Ook in Užupis vond ik beeldjes en muurschilderingen van zwammen en paddenstoelen, het is een soort nationaal symbool. De rivier de Vilnia die Užupis voor het grootste gedeelte afsnijdt van de rest van Vilnius neemt een prominente plek in in de grondwet en lijkt voor de inwoners van Užupis een heilige status te hebben bereikt.

 

Een van de audiobestanden is een drie minuten durende opname van de Vilnia, je hoort niet veel meer dan zachtjes kabbelend water. Ik kom veel soortgelijke fragmenten tegen van geluiden die ik ‘voor de zekerheid’ heb opgenomen: voetstappen in de sneeuw, verkeer, restaurantgeroezemoes, spelende straatkatten, kordate voetstappen in de hoofdallee, Pavarotti uit de speakers van een viersterrenhotel. Het is een bijna dagelijks ritueel geworden de opnames terug te luisteren, te concluderen dat ik erin moet knippen omdat ik lang niet alles kan gebruiken, te twijfelen en uiteindelijk te besluiten de fragmenten te laten voor wat ze zijn. Juist van de ‘voor de zekerheid’-geluiden blijkt het moeilijk afscheid nemen. Morgen probeer ik het gewoon nog een keer.

De Torenkamer - Lotte Lentes - Dag 4

Muziek in deze uitzending

Uitzending 5 januari 2017

22:30

Holkenborg, Tom

Brimstone: The Reverend

Holkenborg, Tom

NVT

nvt

22:32

Sjtsjedrin, Rodion

In navolging van Albéniz (Arr.)

Feruleva, Anastasia [cello] & Laar, Frank van de [piano]

NVT

NVT

22:35

Morricone, Ennio

La Sconosciuta: La Sconosciuta

Roma Sinfonietta

Morricone, Ennio

RCA

88697-057922

22:39

Eno, Brian

An Ending (Ascent)

Eno, Brian

EMI

5099967943524

22:43

Ramirez, Ariel

Misa Criolla: I. Kyrie (Vidala-Baguala)

Los Fronterizos

Ramirez, Ariel

Cantoría De La Basílica Del Socorro

Phillips

85 512 PY

22:46

Ligeti, György

Sonate voor cello, 1948-1953 - deel I, "Dialogo. Adagio, rubato, cantabile"

Feruleva, Anastasia [cello]

NVT

NVT

22:51

Martinu, Bohuslav

Variaties voor cello en piano H.290, "Variaties op een thema van Rossini" - Deel I

Feruleva, Anastasia [cello] & Laar, Frank van de [piano]

NVT

NVT

22:53

Martinu, Bohuslav

Variaties voor cello en piano H.290, "Variaties op een thema van Rossini" - Deel II

Feruleva, Anastasia [cello] & Laar, Frank van de [piano]

NVT

NVT

22:55

Gorecki, Henryk

Symfonie nr.3, op.36 (1976) - deel I, "Lento - sostenuto tranquillo ma cantabile"

London Sinfonietta

Zinman, David

Upshaw, Dawn [sopraan]

Nonesuch

7559-79282-2

23:22

Kapsberger, Giovanni Girolamo

Sinfonia voor instrumentaal ensemble ; boek I, nr.9

Pluhar, Christina

L'Arpeggiata

Alpha

012