Opium van 1 november 2017

Opium

Woensdag 1 november 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Te gast: Joost Swarte

Sinds 1996 werkt striptekenaar Joost Swarte regelmatig voor The New Yorker. In dit boek staan meer dan 450 tekeningen die Swarte maakte voor dit legendarische weekblad: schetsen, illustraties, 'spots' en omslagen. Zijn cover 'Summer Reading' werd in 2008 bekroond met een Award of Excellence door het Amerikaanse vakblad Communication Arts. Joost Swarte tekent stripverhalen sinds 1968. In een heldere tekenstijl verbeeldt hij gecompliceerde en eigentijdse thema's. Zijn verhalen stonden in Tante Leny Presenteert, Charlie Mensuel en Raw Magazine. Behalve striptekenaar is hij ook illustrator, architect, letterontwerper, grafisch vormgever en ontwerper van glas-in-loodramen.

joost swarte.jpg

Te gast: Joost Swarte
22:33   Live muziek: SaXYon

SaxYOn is een duo bestaande uit de twee jonge musici Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoon).
Samen besloten zij de ongekende mogelijkheden op te zoeken van de unieke en erg buitengewone combinatie van de instrumenten saxofoon en accordeon. Deze zoektocht zullen zij voorlopig voort blijven zetten, maar leverde hen in elk geval al veel bijzonder en origineel repertoire op. Eén van de speerpunten voor dit duo is het ontdekken van de mogelijkheden in klank en repertoire van de bijzondere combinatie van saxofoon en accordeon. Deze zoektocht heeft hen inmiddels al vele prachtige concertprogramma’s opgeleverd. Het tweede, minstens even belangrijke speerpunt, is de samenwerking met componisten, om zo meer repertoire voor deze vrijwel onbekende combinatie te creëren. Inmiddels hebben verschillende hedendaagse componisten, waaronder Ad Wammes, Bernard van Beurden en Dolf de Kinkelder, al werken aan het duo opgedragen.

Live muziek: SaXYon
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Jordi Lammers - Krekel

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jordi Lammers - Krekel

Jordi Lammers (1996) begon aan het einde van zijn middelbareschooltijd met lezen en sindsdien is hij daar niet mee opgehouden. Op dat moment, die jaar geleden, leerde hij hoe mooi het is om schrijvers te bewonderen. De passie voor taal en verhalen bewoog hem om Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen te studeren, waar hij in 2015 tot campusdichter werd verkozen. Jordi won met zijn verhaal ‘Meisjes die terug kunnen praten’ de voorronde van Write Now! Venlo. Lees hier de tekst die Jordi voor de finale schreef.


Foto: Vera Cornel

Luidspreker Luidspreker
23:14   Maartje Meijer: Dag 3

Beter geslapen en met onwijs veel zin en inspiratie begin ik in het torentje. Ik word direct verleid door ‘Tuin’ van Rutger Kopland. En… een liedje werd nog nooit zo snel geboren! Het feit dat de tekst er al is, en ik me alleen zorgen hoef te maken over mooie melodieën en harmonieën, maakt het schrijven zoveel makkelijker. Niet altijd, maar in dit geval wel, het metrum is eenvoudig. En bovendien, met dit uitzicht, het gedicht leek wel bestemd voor het Torenkamertje… Vanmiddag ga ik werken aan de uitvoering van de 3 liedjes, want vanavond breng ik al iets ten gehore in Opium!


23004386_10154951643184149_6938775567235505188_o.jpg

Muziek in deze uitzending

Uitzending 1 november 2017

22:30

Scott, Raymond

Manhattan Minuet

The Raymond Scott Quintet

COLUMBIA

CK 53028

22:39

Wammes, Ad

So Many Roads: II. Memory Lane

Zijm, Ellen [accordeon] & Schröer, Marijke [saxofoons]

NVT

NVT

22:50

Stravinski, Igor

Tango voor piano

Yarden, Einav [piano]

Challenge

CC72599

22:57

Frescobaldi, Girolamo

Canzon "La Bernardina"

Zijm, Ellen [accordeon] & Schröer, Marijke [saxofoons]

NVT

NVT

23:08

Gottschalk, Louis Moreau

Le Banjo, op.15, "Fantasie grotesque"

Martin, Philip [piano]

Hyperion

CDS44458

23:15

Meijer, Maartje [muziek] & Kopland, Rutger [tekst]

Tuin

Meijer, Maartje [zang, piano]

NVT

nvt

23:21

Lutoslawski, Witold

Dance Preludes

Zijm, Ellen [accordeon] & Schröer, Marijke [saxofoons]

NVT

NVT

23:27

Lefebvre, Cyril

Cabo Azulado

Ukulele Club de Paris

Emarcy

017 741-2

23:33

Gershwin, George

An American in Paris

New York Philharmonic Orchestra

Bernstein, Leonard

CBS

MK 42264

23:53

Dvorak, Antonin

Pianotrio nr.3, op.65 in f kl.t. - deel II, "Allegretto grazioso"

Busch Trio

Alpha

238