Opium van 18 juli 2017

Opium

Dinsdag 18 juli 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek: Joseph Moog

Joseph Moog is een Duitse, veelgeprezen pianist die op zijn 4e begon met pianospelen. Hij werd in 1987 geboren in Ludwigshafen als zoon van professionele musici. Joseph betovert zijn publiek met zijn volwassen authenticiteit en virtuositeit en zijn gewaagde, unieke programma’s, waar vaak zijn eigen composities deel vanuit maken. Hij won tweemaal een International Classical Music Awards ICMA: in 2012 ontving hij de Award for Young Artist of the Year en in 2014 de Award for Solo Instrumentalist of the Year. Critici roemen Joseph (al enige tijd Young Steinway Artist) als “de meest interessante musicus van zijn generatie” en spreken over hem als “een van de meest opmerkelijke fenomenen in de huidige muziekwereld”.

Joseph Moog heeft een behoorlijke discografie opgebouwd. Veel opnames hebben hem al prijzen alsmede talrijke euforische kritieken opgeleverd. Zijn achtste cd, getiteld ‘Tchaikovsky | Scharwenka’ werd uitgebracht in 2014 bij Onyx Classics en bevat onder meer de Tsjaikovsky’s Grande Sonate in G, op. 37. Zijn tiende cd is in september uitgekomen en is 'Complete Sonates' van Chopin. 

Live muziek: Joseph Moog
22:33   Te gast: Koen Hilberdink

Johan Polak (1928-1992) werd bekend als uitgever, schrijver, columnist, maar ook als homo-emancipator. Voor het eerst is zijn leven uitgebreid opgetekend door Koen Hilberdink in de biografie ‘J.B.W.P.’.

Koen Hilberdink is biograaf en werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij promoveerde op Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart. Een biografie van Paul Rodenko (2000). In november 2007 verscheen zijn biografie over Hans Lodeizen.

Te gast: Koen Hilberdink
23:00   Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Eva Meijer uit Het vogelhuis

Eva Meijer (1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften. Haar debuutroman Het schuwste dier (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. In 2013 verscheen Dagpauwoog. Ze promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar politieke stem van dieren. Begin 2016 verscheen Dierentalen, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs, is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en zal worden vertaald in het Duits en Engels. Dierentalen zal ook in het Duits vertaald worden.
Foto: Irwan Droog

Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis
23:03   De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 2

De tweede wandeling weer achter de rug. Om het Vondelpark de Torenkamer in te krijgen, maakte ik een kamerplantje. Terwijl ik deze aan het maken was staarde ik naar benden waar een terras was waar mensen wijn dronken en kaas aten. Verder keek ik uit over een meertje in het park, waaromheen veel mensen liepen en bankjes stonden. Ik maakte het park na, zonder de mensen, omdat het park is waar de mensen naartoe komen voor ontspanning. In mijn ogen straalt een park rust uit en voor mij is dat belangrijk omdat mijn 2 uur durende wandelingen voor mij gingen over onthaasten en écht rond me heen kijken.

dinsdag 18 juli (2).JPG  dinsdag 18 juli.JPG

De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 juli 2017

22:31

Oomen, Antoine

Dit leven zachtjes ken ik het

Batenburgh, Henk [zang] & Oomen, Antoine [piano]

Tribe

2000

22:38

Liszt, Franz

Années de pelerinage - Sonetto del Petrarca 104

Moog, Joseph [piano]

NVT

nvt

22:51

Purcell, Henry

Dido and Aeneas - "When I am laid in earth"

English Chamber Orchestra

Leppard, Raymond

Norman, Jessye [Dido]

Philips

416 299-2

23:00

Chopin, Frederic

Nocturne, op.15 nr.2

Moog, Joseph [piano]

NVT

nvt

23:15

Ahbez, Eden

Nature boy

Koningsberger, Maarten [bariton] & Steenbergen, Esther [gitaar]

Omnium

GW 130009

23:17

Liszt, Franz

Années de pelerinage - Sonetto del Petrarca 123

Moog, Joseph [piano]

NVT

nvt

23:28

Legrand, Michel

Watch what happens

Moog, Joseph [piano]

NVT

nvt

23:30

Mahler, Gustav

Symfonie nr.5 in cis kl.t. - deel IV, "Adagietto. Sehr langsam"

Koninklijk Concertgebouworkest

Haitink, Bernard

PHILIPS

4164 692

23:41

Delius, Frederick

North country sketches - deel IV, "The march of spring" (Woodlands, meadows and silent moors)

Ulster Orchestra

Handley, Vernon

Chandos

CHAN 241-37