Opium op 4 van 10 november 2016

Opium op 4

Donderdag 10 november 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast - Mijke de Jong

Regisseur Mijke de Jong is te gast, haar nieuwste film Layla M, die werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Toronto en het BFI London Film Festival.

Layla M.
Layla M. gaat over de in Amsterdam geboren en getogen jonge Layla (gespeeld door Nora El Koussour). Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West.Ze voelt zich steeds minder thuis in de Nederlandse samenleving en sluit zich aan bij een groep jonge moslims die langzaam radicaliseren.

Te gast - Mijke de Jong
22:34   Live muziek - Mariëlle van Luijk

Violiste Mariëlle van Luijk heeft een sterke voorliefde voor de Hongaarse muziek, naast de klassieke muziek die ze voornamelijk beoefent. Ze specialiseert zich in de authentieke Hongaarse volksmuziek en de Hongaarse zigeunermuziek. Om dit te bereiken heeft ze lessen gevolgd bij grote namen in de Hongaarse volksmuziek, o.a bij Fodor Sándor Neti junior.

Live muziek - Mariëlle van Luijk
22:37   De Torenkamer - De Kosmonaut - Dag 4

“Wacht nou maar gewoon tot het stof gedaald is.”
Een reactie als deze stond onder een van de vele berichten op de sociale media,toen op 9 november duidelijk werd dat de man who should not be named het stokje van Obama zou gaan overnemen.

Wij dat lezen en zo van: Wat! Wat! Het stof zal niet dalen! Ben je gek!

Het stof begint juist nu pas zo’n beetje rond te dwarrelen. De schok is amperof nog niet eens voorbij. Als een beginnend rouwproces, elke ochtend weer: heeleven is er niets en dan komt dat besef.

Hierdoor voelt het ‘een hilarische comedy schrijven in een hyperkorte tijd’,  vanuit onze hoge veilige Torenkamer, ver weg van de crazy country, nu vol met zoveel sad people, als iets wat uit verhouding staat. Iets futiels. Een gevoel als, kunnen we deze lolligheid nu wel maken?
Want xenofobie, racisme, seksisme, boze witte mannen met geld, enzovoort.

Maar we hebben de wereld uitgezet, op pauze voor even, en geschreven.
En dat hielp! (Voor ons, voor even.) We tikten en nieuwe scenes ontstonden:
Judith houdt van sneeuw en de schone berglucht, maar wil wel even een sigaretje bietsen als het even kan, Heleen legt uit waarom ze meerdere maillots meeneemt,Hannah legt haar nieuwe geliefde uit wie wie nou ook alweer is en Tante Karin,tja Tante Karin, die zichzelf aanspreekt met Ka.

Het werden er veel. En ze bleken na een lange voorleessessie goed, spannend, en allemaal comedy. Yes! We zijn op de goede weg! Dus wij euforisch en enthousiasten we hoefden alleen nog maar even te kijken van hoe nu verder. En toen gingen we daarover praten want we hoefden alleen nog maar de laatste eindjes aanelkaar te knopen, het begin midden en eind te bepalen en wie is eigenlijk ons hoofdkarakter of hebben we die niet nodig en moeten we een structuur of gaat het juist om sketches, of om de liefde en het onbegrip en is het überhaupt nog wel een wintersportvakantie en moet de frituurpan geen gourmetstel -

Spaak.

Met een felle discussie eindigde onze dag. Moe, koud, en verkrampt moesten we concluderen dat we het misschien eigenlijk allemaal al wel weten, maar dat weer in het gesprek gewoon niet uitkomen.
Elkaar begrijpen is werkelijk waar het ingewikkeldste aan samenwerken.

Morgen een nieuwe dag. Dan is ons stof gedaald en weten we hoe we het voor nu gaan afmaken.
Voor de wereld wordt dit nog wel een dingetje.

De Torenkamer - De Kosmonaut - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Joke van Leeuwen uit De onervarenen

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Joke van Leeuwen uit De onervarenen

Joke van Leeuwen is auteur, dichter, tekenaar en performer, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Haar werk werd veelvuldig vertaald, en bekroond met onder meer de Theo Thijssenprijs, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs. Van 2008 tot 2010 was ze stadsdichter van haar woonplaats Antwerpen, en momenteel schrijft ze, als Dichter der Nederlanden, Nederbelgische poëzie. Haar voorlaatste roman 'Feest van het Begin' kreeg de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe romen, 'De Onervarenen'.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 10 november 2016

22:30

trad.

Ghanili Chweyi

Kalsoum, Om

Discograph

3218462

22:31

Farkas, Ferenc

Hétfalusi Boricza tánc

Luijk, Mariëlle van [viool] & Burgers, Duco [piano]

NVT

NVT

22:34

Schubert, Franz

Fantasie voor piano 4h D.940, op.103 in f kl.t. - deel I, "Allegro molto moderato"

Pires, Maria Joao [piano] & Herrera, Ricardo Castro [piano]

Universal

00028947752332

22:38

Umebayashi, Shigeru

In the mood for love : Yumeji's theme

Kremer, Gidon [viool] & Kremerata Baltica

Deutsche Grammophon

4794817

22:42

Linstädt, Axel

Suicide Road (Im Lauf der Zeit)

Improved Sound Limited

NVT

NVT

22:44

Hubay, Jenö

Scènes van de Czárda nr.4, op.32, "Hee Katie (Hejre Kati)"

Luijk, Mariëlle van [viool] & Burgers, Duco [piano]

NVT

NVT

22:47

Hubay, Jenö

Scènes van de Czárda nr.4, op.32, "Hee Katie (Hejre Kati)"

Luijk, Mariëlle van [viool] & Burgers, Duco [piano]

NVT

NVT

22:51

Bach, Johann Sebastian

Goldberg-variaties BWV.988 - compleet

Gould, Glenn [piano]

NVT

NVT

23:16

Lekker, Guillaume

Molto Adagio

Oneiros Ensemble

NVT

NVT