Opium op 4 van 31 augustus 2016

Opium op 4

Woensdag 31 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Hoofdgast - David Claerbout

Zeven jaar geleden exposeerde David Claerbout (Kortrijk, 1969) voor het eerst in De Pont. De tentoonstelling The Shape of Time met een tiental video-installaties liet een onuitwisbare indruk achter. Een magische schemerwereld van oude zwart witfoto’s die op een subtiele manier tot leven worden gewekt en vertraagde filmopnames van een vrouw die koffie inschenkt op het terras van een achttiende-eeuws Frans landhuis en vervolgens bij de ondergaande zon zwaaiend afscheid neemt van de toeschouwer. Het zichtbaar verstrijken van de tijd riep een gevoel van verwondering en vervreemding op. De nieuwe tentoonstelling van Claerbout, de eerste in de nieuwbouw van het museum, is getiteld FUTURE en is vanaf zaterdag 3 september te zien in museum De Pont in Tilburg.

Hoofdgast - David Claerbout
22:33   Live muziek - Michael Tsalka

De Nederlands-Israëlische (forte-)pianist Michael Tsalka is te gast. Hij is artistiek leider van het Geelvinck Fortepiano Festival, en met met violist Miltiades Papastamou (Griekenland) en saxofonist Yiannis Miralis (Cyprus) vormt hij het Mediterranean Trio. Het Trio combineert en improviseert op stijlen van klassiek tot jazz, met een touch van folk tot Middeleeuwse melodieën.
Foto: Olga Masri de Mussali

Live muziek - Michael Tsalka
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Bernard Wesseling - Aan een vers liefdespaar

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Bernard Wesseling - Aan een vers liefdespaar

Bernard Wesseling (1978) debuteerde als prozaschrijver met de roman De favoriet, die zeer lovend ontvangen werd. Zijn eerste dichtbundel Focus (2006) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. In 2010 verscheen zijn roman Portret van een onaangepaste, in 2012 zijn tweede dichtbundel Naar de daken. Wesseling is actief als podiumdichter, trad veel op in Festina Lente, stond op de Nacht van de Poëzie en in talloze festivals. Zijn derde dichtbundel: ‘& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal’ is nu te koop.
Foto: Koos Breukel

Luidspreker Luidspreker
22:54   Torenkamer - Jowi Schmitz - Dag 3

Meters maken en morgen kijken of het wat is

Ik vind het elke dag een enorme luxe; hier naartoe fietsen, en dan met zo’n pasje een heleboel deuren openen, trappen op, hup door naar het kamertje waar mijn computer staat. Ik woon waar mijn computer is.

In een warm klein galmend kamertje dus, maar het Vondelpark is maar mooi mijn achtertuin (als ik dit schrijf hoor ik de echo van de torenkamergasten die mij voorgingen. Arm park, altijd maar weer de achtertuin van iedereen. Vooral vanaf 13 uur wordt het druk, ik verdwaalde vanmiddag in een nest yoga-mensen, ze kwamen allemaal tegelijk naar buiten. Laatst zag ik dat ook bij de boot waar ik woon;maar daar waren het lieveheersbeestjes.)

Dag 1 was de dag van de romantiek, dag 2 van de twijfel, vandaag is er werk verricht. Ik heb een heel schoolschrift volgeschreven. Achter elkaar door. Met dansende letters.


Wacht, ik fotografeer het even.


Ik zette opa in de steigers. De strijd ging tussen opa of Erik van achttien, en opa kreeg de meeste stemmen bovendien had ik er zelf ook iets heel plausibels voor bedacht, namelijk dat ik weet dat er ziel zit in dit verhaal. En dus mag het komen. En áls ik dan wil dat het er komt, dan moet ik het nog wel dóen. En dat is meters maken. Uren schrijven. Liefst op een terras met uitzicht op mensen, zonnetje in de rug – hier dus.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 31 augustus 2016

22:30

Tavener, John

Sunrise in your heart

Tavener, Alan

Cappella Nova

Linn

CKD 539

22:33

Ries, Ferdinand

Variaties voor piano, op.105, nr.2 in C gr.t., "The old highland laddie"

Tsalka, Michael [piano]

NVT

NVT

22:36

Rachmaninov, Sergej

Vocalise voor zangstem en piano, op.34 nr.14 (Arr.)

Royal Liverpool Philharmonic Orchestra

Petrenko, Vasily

EMI Classics

50999 6 79019 2 0

22:42

Schubert, Franz

Wanderers Nachtlied D.768, "Über allen Gipfeln ist Ruh"

Goerne, Matthias [bariton] & Schneider, Eric [piano]

Harmonia Mundi

HMC 902109.10

22:44

Wagner, Richard

Rienzi ; Ouverture

Wiener Philharmoniker

Thielemann, Christian

Deutsche Grammophon

00289 474 5022

22:56

Pärt, Arvo

Da pacem Domine

Tallinn Kamerorkest

Kaljuste, Tonu

Estland Filharmonisch Kamerkoor

ECM New Series

2454/55 4811905

23:01

Ries, Ferdinand

Fantasie voor piano, op.109, in A gr.t, "Resignation"

Tsalka, Michael [piano]

NVT

NVT

23:05

Mozart, Wolfgang Amadeus

Variaties voor piano (6), KV.398(416e), in F gr.t., "Salve tu Domine" - compleet

Tsalka, Michael [piano]

NVT

NVT

23:08

Brahms, Johannes

Concert voor piano en orkest nr.1, op.15 in d kl.t. - deel I, "Maestoso"

Berliner Philharmoniker

Abbado, Claudio

Pollini, Maurizio [piano]

Deutsche Grammophon

471 353-2

23:29

Debussy, Claude

Sonate voor cello en piano - deel II, "Sérenade"

Roinishvili, Ketevan [cello] & Kool, Daniël [piano]

Radio 4

2015-002