Opium op 4 van 23 augustus 2016

Opium op 4

Dinsdag 23 augustus 2016, 22:32 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Maria Fiselier

De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met een onderscheiding voor' Artistry and integrity in performing'. Ook maakte ze deel uit van de National Opera Studio in Londen in het seizoen 2012/13. Ze volgde masterclasses bij Jard van Nes, Udo Reineman, Rudolf Jansen en Joyce DiDonato, maar ontving haar eerste zanglessen van haar vader, bariton Frans Fiselier.

Naast een florissante operacarrière (optredens in o.a. London, Berlijn, de Brusselse Munt, de Nederlandse Opera, Münchner Gärtnerplatz) is Maria een veelgevraagd solist in het concertrepertoire. 

In het seizoen 2016/2017 gaat Maria Fiselier zingen bij het ensemble van de Komische Oper Berlin, ze gaat daar onder andere Magdalena zingen in Die Meistersinger of Nürnberg, Mercédès in Carmen en Zweite Dame in Die Zauberflöte.
Foto: Sarah Wijzenbeek

Te gast - Maria Fiselier
22:36   Live muziek - Marie Rosa Günter

De Duitse pianiste Marie Rosa Günter (1991) begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. Sinds 2010 studeert ze bij Bernd Goetzke. Het is zeker geen toeval dat de pianiste de Goldberg Variaties heeft gekozen voor haar debuut CD, de muziek van Bach neemt een centrale plaats in in haar repertoire. Ze won de 1ste prijs bij de Steinway International Competition, the Classical Music Prize van de stad Münster en WDR. Marie Rosa is een actief kamermusicus, samen met Stanislas Kim won ze de 8th International Swedish Duo Competitie en het 12e Concours de Musique de Chambre de Lyon.
Foto:Jo Titze

Live muziek - Marie Rosa Günter
23:00   Torenkamer - Bianca Filius - Dag 2

De tweede dag in De Torenkamer begint met pijn in mijn schouders; waarschijnlijk van het meeslepen van die zware tassen gisterochtend.


Voordat ik vandaag aan de slag kan gaan, moet ik eerst even langs de winkel om wat zwart karton te kopen, en wordt er nog een doos planten gebracht die ik ook kan gaan beschilderen. En dat begint goed – wanneer ik de doos met planten aan de handvaten de trappen op draag, begeeft de bodem het wanneer ik boven aankom. Alle planten vallen er van onderen uit, en dat laat een mooie hoop aarde achter in het kantoor van VondelCS.


Maar goed, een stofzuigbeurt en een lunch in het park verder, kan ik echt aan de slag gaan. Eerst weer meer planten beschilderen, en vervolgens begin ik te experimenteren met het karton. Ik snijd repen uit het karton, en plaats het vervolgens voor de planten, waardoor er alleen nog maar gedeeltes van het glow-in-the-dark oerwoud te zien zijn. Maar de foto’s die ik er van maak vallen tegen. Het effect is wat rommelig. Ik bedenk dat het misschien beter zal werken als ik meer zwarte ruimte laat tussen de gesneden openingen in het karton, en begin het nu te proberen met cirkels. En dat werk al een stuk beter. Het lijkt alsof je door spiekgaatjes naar de planten kijkt, en misschien is het wanneer je niet weet dat het planten zijn, wel wat moeilijk te ontrafelen waarnaar je zit te gluren.


Ik besluit dit idee met het karton morgen verder uit te werken, met meer verschillende vormen. Als het goed is komt morgen ook eindelijk mijn nieuwe pot rode verf binnen (degene die ik eerst had was keihard en niet bruikbaar), ik kijk er naar uit om ook die kleur te testen. Een geslaagde dag waarin ik weer een stapje verder ben gekomen in het onderzoek.


Torenkamer - Bianca Filius - Dag 2
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Vincent van Meenen uit Licht en geluid

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Vincent van Meenen uit Licht en geluid

Vincent Van Meenen studeerde in 2014 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2012 won hij WriteNow!, de grootste schrijfwedstrijd van het Nederlandse taalgebied. Licht en geluid is zijn romandebuut.
©Pavon Hiemstra

Muziek in deze uitzending

Uitzending 23 augustus 2016

22:34

Wagner, Richard

Lohengrin ; Akte I - Vorspiel

Wiener Philharmoniker

Solti, Georg

Deutsche Grammophon

00289 479 0502

22:40

Ravel, Maurice

Valses nobles et sentimentales - deel I, "Modéré"

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Nézèt-Séguin, Yannick

EMI Classics

9 66342 2

22:42

Mahler, Gustav

Des Knaben Wunderhorn ; "Der Tamboursg'sell"

Fiselier, Frans [bas-bariton] & Sarphati, Jeroen [piano]

Valthermond Recordings

VRD01015

22:48

Debussy, Claude

Etudes voor piano (6), boek 2 - nr.5, "Pour les arpèges composées"

Günter, Marie Rosa [piano]

NVT

NVT

22:53

Schubert, Franz

Schwanengesang D.957, Rellstab-Lieder - nr.1, "Liebesbotschaft" (Arr.)

Günter, Marie Rosa [piano]

NVT

NVT

22:56

Strauss, Richard

Der Rosenkavalier, op.59 ; delen uit Akte II en Akte III

Staatskapelle Dresden

Haitink, Bernhard

Kanawa, Kiri Te & Otter, Anne Sofie von & Hendricks, Barbara & Rydl, Kurt & Grundheber, Franz & Staatsopernchor Dresden

EMI

CDS 7542592

23:11

Faure, Gabriel

Les berceaux, op.23 nr.1 (Arr.)

Maisky, Mischa [cello] & Hovora, Daria [piano]

Deutsche Grammophon

457 657-2