Opium op 4 van 9 augustus 2016

Opium op 4

Dinsdag 9 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Willem-Jan Verlinden

Willem-Jan Verlinden (1971) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest voor diverse Nederlandse musea en kunstfondsen, heeft hij zich ontwikkelt tot adviseur op het gebied van fondsenwerving. In 2013 schreef hij samen met Kristine Goedhart ‘Hoe ik van Londen houd. Wandelen door het Londen van Vincent van Gogh. Onlangs verscheen zijn boek ”De zussen Van Gogh”.

”De zussen Van Gogh”

Dit is het unieke levensverhaal van de drie zussen Van Gogh tegen de achtergrond van een roerige periode in de geschiedenis, gebaseerd op de door hen zelf geschreven brieven en andere (familie-) documenten. Het boek bevat een groot aantal brieven en afbeeldingen, waarvan een deel niet eerder in boekvorm te zien was. Het verhaal schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle.

Te gast - Willem-Jan Verlinden
22:36   Live muziek - Oliver Scott en István Lajkó

De Australische cellist Oliver Scott (foto) begon op 10-jarige leeftijd met cellospelen. Zijn Bachelor of Music behaalde hij aan de University Queensland bij Patrick Murphy. Momenteel studeert hij bij Wei Qin aan de Yong Siew Toh Conservatory (YSTC). Een 1ste prijs won Oliver bij de Brisbane International Music Competition. Hij wordt begeleid door de Hongaarse pianist István Lajkó.

Live muziek - Oliver Scott en István Lajkó
23:00   De Torenkamer - Pauline Sparreboom - Dag 2

Dingen die ik vandaag heb overdacht.

Mannen die hardlopen met een kinderwagen. Babyduiven. De figuurlijke zin van het woord. Hardlopers in het algemeen. Pokémonoutfits. Wind. Help mijn man is klusser. Humberto Tan. Cirkels. Daphne Deckers. Literaire thrillers. Selfiesticks. Mensen die heel hard schreeuwen door een gebrek aan moederliefde. Drogredenen. Het leven in de enge zin van het woord. Waterdieren. Hinkstapsprong. Ad hominem. Hardloopgroepjes. Colofons. Ontbrekende bijlages. De noemer. Paarden. Mensen die motorisch niet sterk zijn. Hellend vlak. Tie dye kapsels. Haa(s)t. Boetiekjes van/chez Clara, Andre of Annabel. Korte mouwen bij koud weer, lange mouwen bij warm weer. Stekeltjes. Bladgroen op de grond. Succes. Dingen die bij zichzelf terugkeren. Papiertjes met ‘nat’ op deurposten die niet goed zichtbaar zijn. Paraplu’s. Schrijven. Zaken die onopgemerkt zijn gebleven. De kous die af is.

De hoofdzaak is bezig blijven.


De Torenkamer - Pauline Sparreboom - Dag 2
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Lies van Gasse - Black swan

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Lies van Gasse - Black swan

Lies van Gasse (1983), is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Met Brak de waterdrager won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met Wenteling werd ze genomineerd voor de Pernathprijs. In 2016 werd ze opgenomen in het internationale poëzienetwerk Versopolis. Van Gasse profileert zich ook met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed. Met Peter Theunynck publiceerde ze de graphic novel Nel, een zot geweld. www.blauhaus.tk
Fotograaf: Annemarie Estor

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 augustus 2016

22:30

Williamson, Malcolm

The bridge that Van Gogh painted and the French Camargue

Grey, Antony [piano]

ABC

472 902-2

22:31

Ligeti, Gyorgy

Sonate voor cello solo

Scott, Oliver [cello] & Lajko, István [piano]

NVT

nvt

22:34

Bach, Johann Sebastian

Concert voor viool en strijkorkest BWV.1041 in a kl.t. - deel I, (zonder tempoaanduiding)

Butt, John

Bernardini, Cecilia [viool] & Dunedin Consort

Linn

CKD 519

22:38

Albinoni, Tomaso

Concert voor viool en strijkorkest, op.9 nr.1

Boedapest Strijkorkest

Lencsés, Lajos [hobo] & Barta, Niklós [hobo] & Banfalvi, Béla [viool]

Capriccio

67 126/29

22:42

Schumann, Robert

Adagio and Allegro, Op. 70

Scott, Oliver [cello] & Lajko, István [piano]

NVT

nvt

22:45

Brahms, Johannes

Sonate nr. 2 in F gr. t., opus 99

Scott, Oliver [cello] & Lajko, István [piano]

NVT

nvt

22:48

Satie, Erik

Gnossiennes nr.5

Armengaud, Jean-Pierre [piano]

Adda

87108/11

22:51

Pergolesi, Giovanni Battista

Stabat Mater

Les Talens Lyriques

Rousset, Christophe

Bonney, Barbara [sopraan] & Scholl, Andreas [counter]

UNIVERSAL

00028946613429

23:13

Bach, Johann Sebastian

Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t. - deel II, "Allemande"

Bijlsma, Anner [cello]

Sony

5173532