Opium op 4 van 8 augustus 2016

Opium op 4

Maandag 8 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
22:30   Te gast - Paloma Aguilera Valdebenito

Paloma Aguilera Valdebenito (1982, Nederland) verhuisde op achttienjarige leeftijd naar Parijs om daar een opleiding te volgen bij Acting International. In 2005 keerde ze terug naar Nederland om als schrijver-regisseur af te studeren aan de Nederlandse Filmacademie. Haar korte afstudeerfilm Blijf bij me, weg (2009) werd op filmfestivals over de hele wereld vertoond en werd genomineerd voor Beste Korte Film bij de European Film Awards. Haar speelfilmdebuut Out of Love (2016) ging in wereldpremière tijdens het IFFR en gaat 11 augustus 2016 in release.

Out of Love
De Griekse Varya zit aan een bar als de Russische kok Nikolai haar vanuit zijn keuken ontdekt. Het is liefde op het eerste gezicht. Tussen de twee ontwikkelt zich een gepassioneerde maar ook destructieve relatie waarin momenten van echte liefde zich regelmatig afwisselen met heftige conflicten. Met hoofdrollen voor Danil Vorobyev en Naomi Velissariou.

Te gast - Paloma Aguilera Valdebenito
22:33   Live muziek - Ardemus Quartet

De vier musici van het Ardemus Quartet leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam waar zij studeren bij Arno Bornkamp. Sinds de oprichting van het ensemble in 2014 speelt het Ardemus Quartet in Nederland en in andere landen van Europa. Het kwartet heeft o.a. opgetreden tijdens het Holland Festival, het SAX14 Festival in het Muziekgebouw aan 't IJ en tijdens de Uitmarkt in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. 

Lisa Wyss – sopraansaxofoon
Lovro Mercep – altsaxofoon
Jenita Veurink – tenorsaxofoon
Yo-yo Su – baritonsaxofoon

Live muziek - Ardemus Quartet
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Joke van Leeuwen - Schoon volk

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Joke van Leeuwen - Schoon volk

Joke van Leeuwen is auteur, dichter, tekenaar en performer, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Haar werk werd veelvuldig vertaald, en bekroond met onder meer de Theo Thijssenprijs, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs. Van 2008 tot 2010 was ze stadsdichter van haar woonplaats Antwerpen, en momenteel schrijft ze, als Dichter der Nederlanden, Nederbelgische poëzie. Haar voorlaatste roman 'Feest van het Begin' kreeg de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe romen, 'De Onervarenen'.

Luidspreker Luidspreker
23:17   De Torenkamer - Pauline Sparreboom - Dag 1

Pauline Sparreboom in De Torenkamer

Het is een beetje als op vakantie gaan. Je pakt een doos boeken in, komt aan bij een ruimte die je niet kent maar waar iemand allerlei lekkers als ontvangst heeft neergelegd, pakt de doos boeken uit. Maar als ik nu naar buiten kijk en vooral mensen zie die echt op vakantie zijn, snap ik weer wat ik hier kom doen. Deze week ga ik een verhaal schrijven, terwijl ik een dichter ben. Voor ik dichter werd wilde ik verhalen schrijven en geen gedichten, en toen ik dat eenmaal begon te doen was ik doodsbang om erachter te komen dat ik dat niet kon, terwijl ik het eigenlijk nooit gewild had. Erg vreemd dus allemaal. Daarom ben ik vandaag vooral bezig geweest met het lezen van anderen. Dat is een soort afkijken, maar dan met een hoger doel. Inmiddels heb ik ‘De Steppewolf’ uit, alsook de ‘Verzamelde Gedichten’ van Reve, en ben ik op de helft van ‘De Mythe van Sisyfus’. Wat dat betreft ben ik dan weer het meest op vakantie van alle mensen die ik zie.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 8 augustus 2016

22:30

Bizet, Georges

Carmen ; Suite nr.2 - deel II, "Habanera"

Orchestre Philharmonique de Radio France

Sado, Yutaka

Erato

3984-23298-2

22:32

Händel, Georg Friedrich

Suite voor orkest HWV.348 in F gr.t., "Water music" (fragment)

Ardemus Quartet

Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Mercep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:34

Seco, Jaime

Y seca ya ese llanto

Barocco Andino

Alerce

CDAL 0201

22:38

Puccini, Giacomo

Tosca ; Akte II - aria, "Vissi d'arte"

Orchestra del Teatro alla Scala di Milano

Sabata, Victor de

Callas, Maria [Tosca]

EMI

5856442

22:41

Comes, Juan Bautista

Gozos a Nuestra Señora de la Antigua

Musica Temprana

Spoel, Adrian Rodriguez van der

Cobra

0044

22:44

Mendelssohn-Bartholdy, Felix

Lieder ohne Worte op.30 - nr.1 in Es gr.t., "Andante espressivo"

Barenboim, Daniel [piano]

Deutsche Grammophon

423 931-2

22:48

Piazzolla, Astor

Libertango

Ardemus Quartet

Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Mercep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:52

Lago, Guillermo

Ciudades, I. Cordoba

Ardemus Quartet

Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Mercep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:56

Reijseger, Ernst

Cave of Forgotten Dreams: Shadow

Reijseger, Ernst [cello]

Winter & Winter

9101812

23:06

Reijseger, Ernst

Look to the future santissima trinita

Reijseger, Ernst [cello]

Winter & Winter

910 233-2

23:15

Schumann, Robert

Adagio en allegro voor hoorn (viool/cello ad lib.) en piano, op.70 in As gr.t. - deel II, "Rasch und feurig"

Waal, Jasper de [hoorn] & Laar, Frank van de [piano]

Channel Classics

CCS SA 34014