Opium van 18 juli 2018

Opium

Woensdag 18 juli 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 3

Gisteren zette ik een eerste laag op in aquarelverf, terwijl ik op de radio luisterde naar het interview dat zich twee verdiepingen onder mij voltrok. Mijn penseel kleurde het papier, terwijl er werd verteld over Chaqall die experimenteerde met verschillende technieken en zichzelf daarbij toestond te falen. Dat is een mooi motto voor vandaag, en in het algemeen uiteraard binnen het maakproces, want zonder riskeren dat iets mislukt ook geen kans op nieuwe ontdekkingen.


Gestaag werkte ik verder aan twee van de vier opzetten. In de beelden van Google Maps die ik hiervoor koos, werden schaduwen op het water vertaald naar platte vlakken, met daarin een extreem donker, ingekaderd lijnenspel. Ik heb geprobeerd dit contrast neer te zetten door met zwart kleurpotlood naast de subtielere grijzen van het grafiet te werken. Allereerst vond ik het kleurpotlood erg stijf overkomen. Het materiaal is veel ruwer dan grafiet, wat het moeilijker maakt snelle, vloeiende lijnen te tekenen. Door er grafiet naast te gebruiken, lukte het me redelijk de speelsheid terug te krijgen in het werk. Door de stugheid van het materiaal ging het proces trager dan de andere dagen. Ik zal me daar voor vandaag bij neer moeten leggen. Morgen is er weer een dag.


De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil

Yolanda Entius (1961) studeerde geschiedenis en ging naar de toneelschool. Ze werkte jarenlang als actrice en regisseuse. In 2005 debuteerde ze met de roman Rakelings, die werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs. Daarna volgden Alleen voor helden, De gelukkigen en Het kabinet van de familie Staal. Deze laatste roman stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Recent verscheen van haar hand de roman Abdoel en Akil.

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Slaapservice: Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 juli 2018

23:00

Wolfgang Amadeus Mozart

Concert voor klarinet en orkest KV.622 in A gr.t. - deel II, "Adagio"

English Chamber Orchestra

Raymond Leppard

Emma Johnson [klarinet]

ASV

GLD 4001

22:57

Bernard Herrmann

Psycho ; Suite - compleet

Los Angeles Philharmonic

Esa-Pekka Salonen

Sony Classical

88765449662

22:54

Sonate voor piano nr.2, op.35 in bes kl.t. - deel I, "Grave - Doppio movimento"

Tijn, Mischa van

22:51

The Apartment; Main title

22:48

Toccata en Fuga in d-moll (BWV 565) (fragmenten)

studio orkest

22:45

Op. 30; Also sprach Zarathustra; Sonnenaufgang

22:42

Sonate voor piano nr.2, op.35 in bes kl.t. - deel IV, "Finale. Presto"

Tijn, Mischa van

22:39

Prelude (uit Double Indemnity)

studio orkest

22:36

Sonate voor piano nr.14, D.784, op.posth.143 in a kl.t. - deel II, "Andante"

Tijn, Mischa van

22:33

I wanne be loved by you

Monroe, Marilyn [zang]