Opium van 6 juni 2018

Opium

Woensdag 6 juni 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 3

We zitten in deze kleine, warme kamer, waar de zon zo fel naar binnen schijnt dat Annemieke haar zonnebril heeft opgezet. Via onze beeldschermen verkennen we ieder ons eigen eiland. We zijn er zo intensief mee bezig dat onze eilanden zich mengen met de wereld buiten. Als ik Annemieke een berichtje stuur 'misschien kunnen we een plek zoeken waar we naar elkaar kunnen zwaaien', kan dit zowel gaan over onze digitale reis als over de plek waar we even in het park een luchtje gaan scheppen. 's Middags wijst Annemieke me erop dat de klok van de Vondelkerk op 10 uur staat en ik denk: zo laat moet het nu ongeveer zijn op mijn eiland.De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Eva Meijer uit Het vogelhuis

Eva Meijer (1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften. Haar debuutroman Het schuwste dier (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. In 2013 verscheen Dagpauwoog. Ze promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar politieke stem van dieren. Begin 2016 verscheen Dierentalen, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs, is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en zal worden vertaald in het Duits en Engels. Dierentalen zal ook in het Duits vertaald worden.

Foto: Irwan Droog

Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

Muziek in deze uitzending

Uitzending 6 juni 2018

22:57

Ludovico Einaudi

Una Mattina; "Una mattina" (Arr.)

Lavinia Meijer [harp]

Sony Classical

88883784082

22:54

Carl Philipp Emanuel Bach

Die alte Litanei Wq.204, nr.1, H.870

Gesualdo Consort Amsterdam

Harry van der Kamp

Gesualdo Consort Amsterdam

Sony Classical

82876705432

22:51

Sonate voor viool en piano KV.304 (300c) in e kl.t. - deel II, "Tempo di menuetto"

Baar, Niek [viool] & Donat, Andreas [piano]

22:48

Surprises

Maalouf, Ibrahim [trompet]

22:45

Arvo Pärt

Tabula rasa - deel I, "Ludus. Con moto"

Göteborg Symfonieorkest

Neeme Järvi

Adele Anthony [viool] & Gil Shaham [viool] & Erik Risberg [prepared piano]

Deutsche Grammophon

457 647-2

22:42

Prelude en allegro voor viool en piano, "In de stijl van Paganini"

Baar, Niek [viool] & Donat, Andreas [piano]

22:39

Ubiquity , eindmuziek

Nurmela, Juho

22:36

Sonate voor viool en piano nr.5, op.24 in F gr.t., "Frühlingssonate" - deel II, "Adagio molto espressivo"

Baar, Niek [viool] & Donat, Andreas [piano]

22:33

Johann Strauss (jr.)

Polka voor orkest, op.110, "Electro-magnetische Polka"

Wiener Philharmoniker

Nikolaus Harnoncourt

Teldec

8573-83563-2