Opium van 5 februari 2018

Opium

Maandag 5 februari 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Junadry Leocaria - Dag 1

‘S avonds in het Vondelpark lopen doe ik normaal gesproken niet maar wat was dat rust gevend. Ik had wat stenen en kristallen meegenomen van huis en heb die een mooi plekje gegeven bij het raam. Aangekomen in de toren begon ik gelijk met het opschrijven van kernwoorden die mij helpen bij het doelgericht improviseren. Trapped, breaking patterns, liberation, feel, live, love zijn voorbeelden daarvan. Nu alles op de muur hing kon ik aan de slag. Ik begon mijn sessie met het luisteren naar “Isn’t it a pitty” van Nina Simone, haar teksten inspireren mij enorm en het bracht me in de juiste sfeer om aan mijn improvisatie te beginnen. In totaal heb ik 2,5 uur gedanst, echt een bijzondere ervaring om ‘s avonds in een torentje in het Vondelpark te mogen dansen. Ik heb alles is opgenomen zodat ik op Woensdag alles kan terugkijken en frases kan selecteren.

Het was een goeie eerste torenkamerdag voor mij, al moet ik zeggen dat ik wel een beetje zenuwachtig was tijdens interview. Morgen blijf ik voor t eerst slapen in de toren, ik ben benieuwd hoe ik dat zal ervaren... spannend!! E?e?n ding is zeker, het wordt een memorabele week.


De Torenkamer: Junadry Leocaria - Dag 1
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Anna Enquist - 'Een menigte' uit de bundel Gedichten 1991-2012

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Anna Enquist - 'Een menigte' uit de bundel Gedichten 1991-2012

Anna Enquist (1945) studeerde piano en psychologie. In 1988 debuteerde ze met enkele gedichten in Maatstaf en in 1991 volgde haar eerste bundel, Soldatenliederen, die zowel bij kritiek als publiek groot succes oogstte en bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs. 1994 debuteerde zij als prozaschrijfster met de roman Het meesterstuk, waarmee ze doorbrak naar het grote publiek. Sindsdien publiceerde Anna Enquist verscheidene romans en dichtbundels, waarvan Hoor de stad uit 2016 de meest recente is.

Foto: Bert Nienhuis

Slaapservice: Anna Enquist - 'Een menigte' uit de bundel Gedichten 1991-2012

Muziek in deze uitzending

Uitzending 5 februari 2018

23:00

Hugo Wolf

Gedichte von J.W. v. Goethe - nr.27, "Die Bekehrte"

Nora Fischer [sopraan] & Daniel Kool [piano]

Radio4

2014-001

22:57

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr.7, op.92 in A gr.t. - deel II, "Allegretto"

Wiener Philharmoniker

Simon Rattle

EMI

7243 5 57445 2

22:54

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr.7, op.92 in A gr.t. - deel I, "Poco sostenuto, Vivace"

Wiener Philharmoniker

Simon Rattle

EMI

7243 5 57445 2

22:51

De vlammende engel, op.37 ; Akte IV (Arr.)

Fridmann, Maya [cello] & Belogurov, Artem [piano]

22:48

The Snowman op.489u - "Walking In The Air"

Ashkenazy, Vladimir [piano]

22:45

I'll Be Seeing You

Holiday, Billie [zang]

22:42

De vlammende engel, op.37 ; Akte III (Arr.)

Fridmann, Maya [cello] & Belogurov, Artem [piano]

22:39

Astor Piazzolla

Oblivion

Orchestra Milano

Astor Piazzolla [bandoneon]

Bella Musica

BM 317038

22:36

De vlammende engel, op.37 ; Akte II (Arr.)

Fridmann, Maya [cello] & Belogurov, Artem [piano]

22:33

Samuel Coleridge-Taylor

Suite voor orkest, op.79, "Othello" - deel III, "Willow Song"

RTE Concert Orchestra Dublin

Adrian Leaper

Marco Polo

8.223516