Overzicht van 12 december 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Franz Schubert Mignon D.321, "Kennst du das Land" Carolyn Sampson [sopraan] & Joseph Middleton [piano]
Kettingreactie
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor, Sander Zwiep

4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Camerata Bern
Anna Prohaska, sopraan
Patricia Kopatchinskaja, viool

Gustav Holst - Jesu sweet
Frank Martin - Maria-Triptychon
György Kurtág - Kafka-Fragmente (selectie)
Iannis Xenakis - Voile
Joseph Haydn - Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (selectie)
John Tavener - Song of the Angel
Verder werken van Hildegard von Bingen, Walther von der Vogelweide, Joseph Haydn, Lili Boulanger, Antonio Lotti en Tomás Luis de Victoria

Rechtstreeks vanuit de Doelen, Rotterdam

Patricia Kopatchinskaja is artistiek leider van Camerata Bern, waar ze volledige vrijheid krijgt om bijzondere programma’s uit te voeren. Zoals ‘Maria Mater Meretrix’, dat ze samen met sopraan Anna Prohaska bedacht: een verzameling korte werken die gaan over Maria in verschillende gedaantes - als heilige, moeder, maar ook ketters als prostituee. Een programma met muziek van de 12e eeuw tot nu.
Afwisselend nemen Kopatchinskaja’s viool en Prohaska’s stem het voortouw. Het Mariatriptiek voor viool, sopraan en orkest van de Zwitserse componist Frank Martin is als een refrein door de avond geweven. Die bijzondere bezetting keert terug in het sluitstuk, Song of the Angel van John Tavener, dat volgens de componist met ‘ingehouden extase’ moet worden gebracht.
De oudste muziek vanavond is van de legendarische Hildegard von Bingen, de eerste componiste die de muziekgeschiedenis vermeldt, en van de minnezanger Walther von der Vogelweide. Via onder meer Joseph Haydn en Gustav Holst belanden we bij de Kafka-Fragmente die György Kurtág in de jaren 80 schreef: miniaturen voor viool en stem.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Giel Vleggaar en Sven Hamerpagt

Annemieke Bosman spreekt Giel Vleggaar, artistiek leider Cappella Amsterdam, en Sven Hamerpagt, artistiek leider en performer Project Wildeman, over De Langste Nacht.

De Langste Nacht is een theatraal concert dat wordt uitgevoerd in leegstaande kerken door heel Nederland. Project Wildeman en Cappella Amsterdam bundelden hun krachten om rituelen rondom de oeroude winterwende te onderzoeken. Het resultaat is een ritueel als verbeelding van onze poging de mensheid te redden. Delen uit de Messe de Notre Dame van Guillaume de Machaut en vroege gregoriaanse gezangen van Hildegard von Bingen versmelten en botsen met live-elektronica in een zoektocht van licht naar donker, dan weer in trance-scheppende cadans. Een poëtische, verwarrende én rebelse voorstelling die vragen stelt bij de uitbuiting van de aarde, de ongebreidelde hebzucht en de massa die klakkeloos meeroept met discutabele leiders.

<p>Annemieke Bosman spreekt Giel Vleggaar, artistiek leider Cappella Amsterdam, en Sven Hamerpagt, artistiek leider en performer Project Wildeman, over De Langste Nacht.<br/><br/>De Langste Nacht is een theatraal concert dat wordt uitgevoerd in leegstaande kerken door heel Nederland. Project Wildeman en Cappella Amsterdam bundelden hun krachten om rituelen rondom de oeroude winterwende te onderzoeken. Het resultaat is een ritueel als verbeelding van onze poging de mensheid te redden. Delen uit de Messe de Notre Dame van Guillaume de Machaut en vroege gregoriaanse gezangen van Hildegard von Bingen versmelten en botsen met live-elektronica in een zoektocht van licht naar donker, dan weer in trance-scheppende cadans. Een poëtische, verwarrende én rebelse voorstelling die vragen stelt bij de uitbuiting van de aarde, de ongebreidelde hebzucht en de massa die klakkeloos meeroept met discutabele leiders.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:21   Opium Backstage - Izhar Elias
We volgen deze week gitarist Izhar Elias. Izhar Elias’ (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende...
Izhar Elias - donderdag
Het nachtkastje van Ariane Schluter

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen.

Deze week actrice en literair vertaalster Ariane Schluter.
Foto: Bowie Verschuuren

<p>In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. <br/><br/>Deze week actrice en literair vertaalster Ariane Schluter.<br/><i>Foto: Bowie Verschuuren</i><br/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht