Overzicht van 25 september 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:33   Kettingreactie
Dan Forrest Good Night, Dear Heart Westminster Williamson Voices olv. James Jordan
Forrest - Good Night, Dear Heart
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:16   Lekkere Track #311: Fritz Kreisler - Liebesleid
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #311: Fritz Kreisler - Liebesleid
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Nederlandse Bachvereniging olv Shunske Sato, viool
Griet De Geyter, sopraan
Bernadett Nagy, alt
Guy Cutting, tenor
Drew Santini, bas

Giovanni Pierluigi da Palestrina - Kyrie uit 'Missa Ecce sacerdos magnus'
Johann Baal - Kyrie en Christe uit 'Missa tota'
Francesco Bartholomeo Conti - Languet anima mea
J.S. Bach - Mein Gott, wie lang, ach lange BWV 155
J.S. Bach - Nach dir, Herr, verlanget mich BWV 150
Antonio Biffi - Delen uit cantate 'Amante Moribondo'
Antonio Biffi - Delen uit cantate 'Non t’accordi'
Antonio Biffi - Delen uit cantate 'Su l’elementoinfido'

Opname van 20 september 2019, Grote Kerk, Naarden

Johann Sebastian Bach was als kind hongerig om te leren, te luisteren en te experimenteren. Artistiek leider Shunske Sato van De Nederlandse Bachvereniging ging grasduinen in Bachs bibliotheken, van diens kindertijd bij broer Johann Christoph tot zijn Leipziger thuis in de Thomasschule. Vond Bach goede muziek, dan schreef hij die gretig over, strenge Palestrina-polyfonie naast toen gloednieuwe noten van Conti en Biffi. Een mis van de Beierse, onbekende Johann Baal kan alleen dankzij een Bach-kopie nog klinken. De Nederlandse Bachvereniging voert werken van deze componisten uit, naast drie cantates van Bach zelf.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Onno Blom

Andrea van Pol spreekt Onno Blom, hij presenteert vanaf komende zaterdag de documentaireserie 'Het raadsel Rembrandt'.

Onno Blom reist in Het raadsel Rembrandt in Rembrandts voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was. In Leiden schetst hij het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, die ervan overtuigd is dat hij als schilder de wereld zal veroveren. In Amsterdam bezoekt Blom de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg in zijn persoonlijke leven. In een poging hetzelfde te ervaren en beleven als de grote schilder komt Blom in vier wervelende afleveringen tot verrassende ontdekkingen.

Onno Blom schreef De jonge Rembrandt, dit boek verscheen begin deze maand. Voor deze biografie van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.

Het raadsel Rembrandt is vanaf zaterdag 28 september om 21.10 uur te zien op NPO2.
Foto: Elvin Boer

<p>Andrea van Pol spreekt Onno Blom, hij presenteert vanaf komende zaterdag de documentaireserie 'Het raadsel Rembrandt'.<br/><br/>Onno Blom reist in Het raadsel Rembrandt in Rembrandts voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was. In Leiden schetst hij het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, die ervan overtuigd is dat hij als schilder de wereld zal veroveren. In Amsterdam bezoekt Blom de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg in zijn persoonlijke leven. In een poging hetzelfde te ervaren en beleven als de grote schilder komt Blom in vier wervelende afleveringen tot verrassende ontdekkingen.<br/><br/>Onno Blom schreef De jonge Rembrandt, dit boek verscheen begin deze maand. Voor deze biografie van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.<br/><br/>Het raadsel Rembrandt is vanaf zaterdag 28 september om 21.10 uur te zien op NPO2.<br/><i>Foto: Elvin Boer</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:45   Het nachtkastje van Bibi Dumon Tak
In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun...
Het nachtkastje van Bibi Dumon Tak
Luidspreker Luidspreker
23:05   Opium Atelier: Kevin Timmerman - Dag 3
De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij.
Opium Atelier: Kevin Timmerman - Dag 3
Opium Backstage - Ketevan Roinishvili

Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Georgië, vader cellist en moeder pianiste. ketevan begon als zesjarige met piano maar gaf na 3 jaar toch de voorkeur aan de cello. Haar debuut-cd Nana is vanaf komend weekend te koop.

Op Nana (Georgisch voor slaapliedje) staat een divers pallet muziek afkomstig uit haar geboorteland Georgië, vergezeld door composities uit Turkije, Hongarije en een Nederlandse opdrachtcompositie van Florian Magnus Maier. Roinishvili wordt begeleid door haar partner Daniël Kool op piano.

<p style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Georgië, vader cellist en moeder pianiste. ketevan begon als zesjarige met piano maar gaf na 3 jaar toch de voorkeur aan de cello. Haar debuut-cd Nana is vanaf komend weekend te koop.<br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Op Nana<span> </span>(Georgisch voor slaapliedje) staat<span> </span>een divers pallet muziek afkomstig uit haar geboorteland Georgië, vergezeld door composities uit Turkije, Hongarije en een Nederlandse opdrachtcompositie van Florian Magnus Maier. Roinishvili wordt begeleid door haar partner Daniël Kool op piano.</span></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht